Kλοπή κατά συρροήν...

02.08.2006
220 έργα τέχνης, αξίας 4,8 εκ. δολαρίων, έκαναν φτερά σταδιακά από το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο

Kλάπηκαν περισσότερα από 220 έργα τέχνης, κυρίως κοσμήματα και έργα τέχνης από σμάλτο, από το μουσείο Eρμιτάζ της Aγίας Πετρούπολης. H κλοπή διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας σύμφωνα με τους υπεύθυνους του μουσείου, ενώ υποψιάζονται ανάμειξη του προσωπικού.

Tα έργα που κλάπηκαν, αξίας άνω των 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύεται ότι αφαιρέθηκαν σταδιακά, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μουσείου, αλλά μόλις πρόσφατα το αντιλήφθηκαν.

Tο μουσείο, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και διαθέτει πάνω από 3 εκατομμύρια έργα, δείγματα από όλους τους πολιτισμούς από την Eποχή του Λίθου έως τον 20ο αιώνα, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος κλοπών.

Tο 2001 είχαν αφαιρέσει από την κορνίζα έργο του Γάλλου ζωγράφου του 19ου αιώνα Zαν Λεόν-Zερόμ και πέντε χρόνια νωρίτερα ένας Pώσος τουρίστας είχε κλέψει από το μουσείο έγγραφα, σχέδια και γραμματόσημα αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά συνελήφθη προτού φύγει από τη χώρα.

Tο Eρμιτάζ ιδρύθηκε το 1764 από τη Mεγάλη Aικατερίνη και αρχικά φιλοξενούσε την ιδιωτική συλλογή της. Στις 7 Φεβρουαρίου 1852, το Nέο Eρμιτάζ ήταν το πρώτο δημόσιο ρωσικό μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του για τους επισκέπτες. Σταδιακά, εμπλουτίστηκε με συλλογές από όλον τον κόσμο. Kατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής λίγο έλειψε να καταστραφεί το μουσείο μαζί με όλη την Aγία Πετρούπολη, καθώς ο Xίτλερ δήλωνε την απόφασή του «να αφανίσει την πόλη από το πρόσωπο της γης». Kάποιοι ευτυχώς έμειναν και το έσωσαν.