Ο Μεγάλος Περίπατος του ΕΜΣΤ

07.08.2006
Ο Μεγάλος Περίπατος είναι η πρώτη από τις δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις που έχει προγραμματίσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Προ-Θυρανοίξια 2006-2007 εν όψει της ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του κτιρίου του μέσα στο 2008.

Ο Μεγάλος Περίπατος είναι η πρώτη από τις δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις που έχει προγραμματίσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Προ-Θυρανοίξια 2006-2007 εν όψει της ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του κτιρίου του μέσα στο 2008.

Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε από τη γειτνίαση του ΕΜΣΤ με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Αθήνας, η οποία προσφέρει πολλαπλά δίκτυα διαπολιτισμικής επικοινωνίας ανάμεσα στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη διεθνή τέχνη.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον Μεγάλο Περίπατο της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, μια τεράστιας κλίμακας αστική παρέμβαση γύρω από την Ακρόπολη που δημιουργεί ένα «ανοιχτό» Μουσείο, όπου η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά διασταυρώνεται με την καθημερινή ζωή της σύγχρονης πόλης και την πολυπολιτισμική της πραγματικότητα.

Ο Μεγάλος Περίπατος ως εμπειρία και ως μεταφορά επιτρέπει αναπάντεχες συναντήσεις και δεσμούς, ιστορίες μέσα στην Ιστορία, νέες σχέσεις και διάλογο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, το τοπικό και το οικουμενικό και μια ανοιχτή εννοιολογική αφήγηση που ενσωματώνει τους Άλλους και το Αλλού.

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 44 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με πρόσφατα έργα τους ή με in situ έργα-παραγγελίες του Μουσείου, τα οποία θα παρουσιαστούν σε υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και σε παρακείμενα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι οι: Pawel Althamer, Ghada Amer, Ανδρέας Αγγελιδάκης, Janine Antoni, Kutlug Ataman, Per Barclay, Βλάσης Κανιάρης, Michael Blum, Christian Boltanski, Pavel Buchler, Fouad Elkoury, Γιώργος Χατζημιχάλης, Gary Hill, Thomas Hirschhorn, Yu Hong, Ilya και Emilia Kabakov, Y.Z.Kami, Anish Kapoor, Gülsün Karamustafa, Toba Khedoori, Γιάννης Κουνέλλης, Wolfgang Laib, Luisa Lambri, Μίλτος Μανέτας, Julie Mehretu, Ernesto Neto, Silke Otto-Knapp, Adrian Paci, Susan Philipsz, Δημήτρης Πικιώνης, Άγγελο Πλέσσας, Khalil Rabah, Steve Roden, Ulrich Rückriem, Santiago Sierra, Nedko Solakov, Ηans Jurgen Syberberg, Λίνα Θεοδώρου, Ευανθία Τσαντίλα, Κωστής Βελώνης, Amelie von Wulffen, Rachel Whiteread, Ζάφος Ξαγοράρης, Βάνα Ξένου.

Χώροι έκθεσης:
1. Μεγάλος Περίπατος
2. Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη
3. Ένωση πτυχιούχων Α.Σ.Κ.Τ.
4. Ρωμαϊκή Αγορά
5. Πολιτιστικό κέντρο University of Indianapolis, Athens Campus
6. Λουτρό των Αέρηδων (Τούρκικα Λουτρά)
7. Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
8. "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων


Διάρκεια έκθεσης: 17/7 - 29/9/2006
Επιμέλεια: Άννα Καφέτση, Διευθύντρια