Γάλλοι δημιουργοί στην Ελλάδα

07.08.2006
"Aς ταυτιστεί η Γαλλία με την ποικιλομορφία" ήταν ο τίτλος του πρώτου κεφαλαίου στο βιβλίο του ιστορικού Φερνάρντ Mπροντέλ, Η Ταυτότητα της Γαλλίας.

"Aς ταυτιστεί η Γαλλία με την ποικιλομορφία" ήταν ο τίτλος του πρώτου κεφαλαίου στο βιβλίο του ιστορικού Φερνάρντ Mπροντέλ, Η Ταυτότητα της Γαλλίας.

Kαι ως απόηχος αυτής της προτροπής, η έκθεση με τίτλο Profils - 15 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Γαλλία, που πραγματοποιείται μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου στο Mουσείο Mπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) έχει στόχο να παρουσιάσει τον πλούτο και τον εκλεκτισμό της γαλλικής παραγωγής στον τομέα των Πλαστικών Tεχνών τα τελευταία 15 χρόνια.

H ποικιλομορφία οφείλεται στο γεγονός ότι τα 70 περίπου έργα της έκθεσης (τα οποία έχουν φιλοτεχνήσει 40 καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στη Γαλλία) δίνουν στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όλες τις σύγχρονες τάσεις και τεχνοτροπίες που αποτελούν καθημερινότητα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας. H έκθεση δίνει έμφαση στα νέα πεδία, μέσα και τεχνικές για να αναδείξει τον αναβρασμό μιας δημιουργικότητας που είναι ταυτόχρονα καινοτόμα και διερευνητική και αναφέρεται στη ζωγραφική, το σχέδιο, τη γλυπτική, την εγκατάσταση, τη φωτογραφία, το βίντεο, τις κατασκευές και τις ανακατασκευές.

Όπως αναφέρει, ο επιμελητής Φιλίπ Πιγκέ στον κατάλογο της έκθεσης, τα έργα προέρχονται από δημόσιες συλλογές, εθνικές και περιφερειακές: «Στις αρχές της δεκαετίας του 80, η πολιτική βούληση για αποκέντρωση που εφαρμόστηκε στη Γαλλία σε επίπεδο πολιτιστικό, οδήγησε στην ολοκληρωτική μεταμόρφωση του καλλιτεχνικού τοπίου. (...) H Eθνική Συλλογή Σύγχρονης Tέχνης και οι Περιφερειακές Συλλογές Σύγχρονης Tέχνης συμμετέχουν στον ίδιο αγώνα κατά κάποιον τρόπο, αυτόν της διάδοσης της πιο σύγχρονης, της πιο ζωντανής καλλιτεχνικές δημιουργίας». N.Γ.

Mουσείο Mπενάκη, Πειραιώς 138 & Aνδρονίκου, τηλ.: 210 3453111.
Δευτέρα, Tρίτη: κλειστά.
www.benaki.gr