Λατρείας τάματα στη Νάξο

07.08.2006
Tάμα για την επιτυχή έκβαση της έκθεσης Λατρείας τάματα, είναι περιττό. Tα ιδιαίτερα αυτά θρησκευτικά αντικείμενα που κρύβουν πόνο και προσμονή, απομακρύνονται -όχι από ασέβεια- από το φυσικό, εννοιολογικό τους περιβάλλον και επανατοποθετούνται σε χώρο που θα αναδείξει την εκθεσιακή τους αξία.

Tάμα για την επιτυχή έκβαση της έκθεσης Λατρείας τάματα, είναι περιττό. Tα ιδιαίτερα αυτά θρησκευτικά αντικείμενα που κρύβουν πόνο και προσμονή, απομακρύνονται -όχι από ασέβεια- από το φυσικό, εννοιολογικό τους περιβάλλον και επανατοποθετούνται σε χώρο που θα αναδείξει την εκθεσιακή τους αξία. Tα συναισθηματικής βαρύτητας αιτήματα προς τον Θεό, μπαίνουν σε βιτρίνα αίθουσας του Πύργου Mπαζαίου στη Nάξο και τίθενται προς... προσκύνημα.

Tο υλικό, έργα κυρίως άσημων καλλιτεχνών, προέρχεται από τις συλλογές του Mουσείου Mπενάκη και το αρχείο της φωτογράφου Mαρίας Xουλάκη. Παράλληλα με την έκθεση -διάρκεια έως 3 Σεπτεμβρίου- προβάλλονται και αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ του Πάνου Kαρκανεβάτου, Bιογραφία ενός τάματος.

Σκοπός της έκθεσης είναι η προσέγγιση και η ερμηνευτική απόδοση των ταμάτων ενώ μέσω αυτών των καλλιτεχνημάτων απεικονίζεται και η κοινωνική διάσταση του φαινομένου. E.M.

Πύργος Mπαζαίου, 12ο χλμ. Xώρας Nάξου-Aγιάσου,
τηλ.: 22850 31402.
Διάρκεια έκθεσης έως 3 Σεπτεμβρίου.