Ντίμπουκ και Ταρτούφος στην Πειραματική του Εθνικού

19.09.2006
Με δύο έργα που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη χρονιά, θα ξεκινήσει η Μεγάλη σκηνή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου!
Με δύο έργα που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη χρονιά, θα ξεκινήσει η Μεγάλη σκηνή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου!

ΝΤΙΜΠΟΥΚ
Έτσι στις 19 Οκτωβρίου ανοίγει η αυλαία για το "Ντιμπούκ" του Μπρους Μάγιερς (από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Ανσκι).
«Εμπνευσμένο από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαλόμ Άνσκι, το "Ντιμπούκ" που Μπρους Μάγερς προτείνει μία διαφορετική εκδοχή του αρχέγονου μύθου της κατάληψης του ανθρώπινου σώματος από μία περιπλανώμενη, ανυπότακτη μα κυρίως αδικημένη ψυχή. Στενός συνεργάτης του Πίτερ Μπρουκ, με πείρα δεκαετιών πάνω σε μεθόδους ολικής συμμετοχής του ηθοποιού στο σκηνικό δρώμενο, ο Μάγερς αφηγείται μια ιστορία αγάπης, ένα εβραϊκό Ρωμαίο και Ιουλιέτα που ξετυλίγεται μέσα στις μυστικές εμπειρίες της διδασκαλίας της Καμπάλα», σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Σωτήρης Χατζάκης.

Τη μετάφραση του έργου έκανε η Λουϊζα Μητσάκου.
Τα κοστούμια θα επιμεληθεί η Ερση Δρίνη, τον σκηνικό χώρο ο Σωτήρης Χατζάκης, τη μουσική σύνθεση και διδασκαλία θα κάνει η Σαββίνα Γιαννάτου, ενώ τους φωτισμούς θα φροντίσει ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος.

Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Δημήτρης Παπανικολάου και Δήμητρα Κούρτη


ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ
Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του "Ταρτούφου" του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ στη Μικρή Σκηνή.

«Το 1815 ο Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, πιστός εκπρόσωπος του Διαφωτιστικού κινήματος, αποδέχεται την πρόσκληση-πρόκληση του Κοραή και εκδίδει για πρώτη φορά την έμμετρη μετάφραση της εξαιρετικής κωμωδίας του Μολιέρου, με διάθεση να αποδώσει όσο γίνεται πιστότερα το πνεύμα του πρωτότυπου, εγκαινιάζοντας έτσι την επίσημη παρουσία του γάλλου κωμωδιογράφου στα ελληνικά γράμματα. Η επιλογή για μετάφραση του συγκεκριμένου έργου δεν είναι τυχαία. Η θρησκευτική υποκρισία, ο ακραίος φανατισμός και συντηρητισμός, η κίβδηλη φιλανθρωπία, καθώς και η προσπάθεια χειραγώγησης των συνειδήσεων είναι φαινόμενα που εξακολουθούν να είναι ισχυρά και επίκαιρα, τόσο στην εποχή της προεπαναστατικής Ελλάδας, όσο και στις μέρες μας, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η αλυσίδα του «Ταρτουφισμού» δεν έχει τέλος ...» σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης.

Τη μετάφραση έκανε ο Κωνσταντίνος Κοκκινάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ερωφίλη Πολιτοπούλου, τη χορογραφία η Ειρήνη Αλεξίου, τη μουσική έχει γράψει ο Σταύρος Γασπαράτος, ενώ τους φωτισμούς θα σχεδιάσει φρόντισε η Μελίνα Μάσχα.

Πρωταγωνιστούν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Στράτος Σωπύλης (Αδαμάντιος Κοραής), Δημήτρης Ήμελλος (Κωνσταντίνος Κοκκινάκης Φίλιππος), Σοφία Τσινάρη (Κυρία Ξανθίππη), Κανελλίνα Μενούτη (Άβρα), Ναταλία Στυλιανού (Αγλαϊα), Σοφιάννα Θεοφάνους (Θήσβη), Στέλιος Ιακωβίδης(Πύρρος), Ελένη Ρουσσινού (Φαίδρα), Νίκος Καρδώνης (Κλεάνθης), Άρης Τρουπάκης (Χαρίτων), Βασίλης Ανδρέου (Ταρτούφος), Δημήτρης Μυλωνάς (Λαυρέντης), Πέτρος Γιωρκάτζης (Κύριος Ευτρόπιος).