"Γιατρός με το στανιό" από το Θέατρο Ημέρας

20.09.2006
Η ξεκαρδιστική κωμωδία του Μολιέρου "Γιατρός με το στανιό" θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ημέρας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου! Πρόκειται για μια παράσταση «συνόλου» που προκαλεί το γέλιο, αλλά και τη συγκίνηση, με κοστούμια εποχής και ευρηματικά σκηνικά, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, χορευτικά και ιντερμέδια «λαϊκού θεάτρου», παιχνίδια με το κοινό και διάφορες εκπλήξεις - happenings.

Τι: Η κωμωδία του Μολιέρου "Γιατρός με το στανιό" και η Έκθεση: Ο Μολιέρος και οι γιατροί
Που: Θέατρο Ημέρας
Πότε: Από 25 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου 2006 ώρα 9:00 μ.μ.

Η ξεκαρδιστική κωμωδία του Μολιέρου "Γιατρός με το στανιό" θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ημέρας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου!

Πρόκειται για μια παράσταση «συνόλου» που προκαλεί το γέλιο, αλλά και τη συγκίνηση, με κοστούμια εποχής και ευρηματικά σκηνικά, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, χορευτικά και ιντερμέδια «λαϊκού θεάτρου», παιχνίδια με το κοινό και διάφορες εκπλήξεις - happenings.

Τη νέα μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ανδρομάχη Μοντζολή, απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (θεατρικές σπουδές) με πρακτική στην Comedie Française και εργασία διδακτορικού πάνω στο Μολιέρο.

Την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια υπογράφει ο Πλάτων Ανδριτσάκης σε στίχους δικούς του,της Μαρίας Ρεντίφη και των ηθοποιών του θιάσου. Τα σκηνικά η Κλεοπάτρα Κουράκλη και τα κοστούμια εποχής η Ανδρομάχη Μοντζολή. Τη χορογραφία και κινησιολογία η Καίη Χόλντεν και τους φωτισμούς ο Κωνσταντίνος Ποταμιάνος.

Ο θίασος αποτελείται, από μια πλειάδα νέων ηθοποιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας: Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σταύρος Καλός, Θωμαϊς Κρητικού, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Ευγενία Πανταζόγλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Σωτήρης Χατζηνικολάου

Λίγα λόγια για το έργο...
Το έργο «Γιατρός με το στανιό» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία εποχής, με αντικείμενό της τους γιατρούς που μέσα από τόσα θεατρικά έργα σατίρισε ο Μολιέρος, ο σημαντικότερος κωμωδιογράφος του 17ου αιώνα. Ο «Γιατρός με το στανιό» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1666 στο θέατρο Παλέ Ρουαγιάλ και θριάμβευσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει εφεξής το έργο το πιο πολυανεβασμένο και πολυπαιγμένο από τον ίδιο το Μολιέρο, που ερμήνευε μάλιστα το ρόλο του Σγκαναρέλου.

Για την υπόθεση...
Ο Σγκαναρέλος, ένας ξυλοκόπος που αγαπάει το πιοτό και την τεμπελιά, μαλώνει με τη γυναίκα του τη Μαρτίνα και καταλήγει να την ξυλοκοπήσει. Ο Βαλέρης και ο Λουκάς, υπηρέτες του Γερόντιου, ψάχνουν έναν γιατρό, να γιατρέψει τη νεαρή κυρία τους Λουσίντα, κόρη του αφεντικού τους, που έχει χάσει τη μιλιά της. Η Μαρτίνα για να εκδικηθεί τον άντρα της για το ξύλο που τρώει, παραπλανεί τους δύο υπηρέτες, βεβαιώνοντάς τους, πως δήθεν ο Σγκαναρέλος, είναι σπουδαίος γιατρός, αλλά δεν το παραδέχεται, παρά μόνο αν τον σπάσουν στο ξύλο. Αφού οι δύο υπηρέτες ξυλοκόπησαν τον Σγκαναρέλο, επιτέλους, παραδέχτηκε πως είναι γιατρός και αποφάσισε να επισκεφθεί την κοπέλα. Μαθαίνει από τον Λέανδρο, τον αγαπητικό της Λουσίντας, την πραγματική αιτία της αρρώστιας της. Παίζει στον πατέρα της, που εναντιώνεται στον έρωτά της, ένα παιχνίδι για να αποφύγει έναν ανεπιθύμητο γάμο με τον πλούσιο Οράτιο που της προορίζει για σύζυγο. Με την εγγύηση μιας γερής αμοιβής, ο Σγκαναρέλος εισέρχεται στο παιχνίδι των δύο νέων και γίνεται συνένοχός τους.

Για την έκθεση...
Παράλληλα διοργανώνεται έκθεση υλικού & ντοκουμέντων με θέμα: «Ο Μολιέρος και οι γιατροί» που συμπληρώνει και συνοδεύει την παράσταση αυτή.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την επίσημη συνεργασία της Comedie Francaise (Kομεντί Φρανσέζ) «το σπίτι του Μολιέρου», το πρώτο Εθνικό θέατρο της Γαλλίας.
Η Kομεντί Φρανσέζ παραχώρησε πολύτιμα υλικά και ντοκουμέντα από το αρχείο της.
Επιμέλεια έκθεσης: Ζακλίν Ραζγκονικόφ (Ειδικός απεσταλμένος της Κομεντί Φρανσέζ, ιστορικός θεάτρου-συγγραφέας)

Οι θεατές θα επισκέπτονται την έκθεση πριν την έναρξη του έργου. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το θέμα όχι μόνο βλέποντας και παρατηρώντας τα εκθέματα, αλλά και συμμετέχοντας βιωματικά. Η έκθεση θα στεγάζεται σε χώρο ανάλογης αισθητικής και διακόσμησης όπου θα διαμορφωθούν διάφορες γωνιές - ενότητες βασισμένες σε θεματολογικούς άξονες.

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος
20 €, 15 € φοιτητικό
(Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ένα ποτό και σνακ μετά μουσικής μετά την παράσταση στο καφέ μπαρ του θεάτρου)
Οργανωμένες παραστάσεις κατόπιν συνεννοήσεως.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:
Γεννηματά 20 (στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
τηλ. 2106929090, 2106995777, fax: 2106923470
e-mail: [email protected]
site: www.theatro-imeras.gr