"Χορεύοντας με τη Σιωπή" στο Βεάκη

04.10.2006
Tο έργο του Αλεχάντρο Κασόνα, "Χορεύοντας με τη Σιωπή" (πρωτότυπος τίτλος: "Το Σπίτι με τα Επτά Μπαλκόνια"), ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου και πρωταγωνιστές τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Κώστα Αρζόγλου.
Tο έργο του Αλεχάντρο Κασόνα, "Χορεύοντας με τη Σιωπή" (πρωτότυπος τίτλος: "Το Σπίτι με τα Επτά Μπαλκόνια"), ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου και πρωταγωνιστές τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Κώστα Αρζόγλου.

Το έργο διαδραματίζεται στο σπίτι που το λένε "τα εφτά μπαλκόνια", αρχοντικό που ανήκει σε πλούσιους κτηματίες του Ισπανικού Βορρά. Είναι ένα μεταφυσικό παραμύθι επικεντρωμένο στις σχέσεις μιας παράξενης οικογένειας με κέντρο μια ανύπαντρη γυναίκα, την Ελισέα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), που ζει στα όρια της παραφροσύνης και ενώ περιμένει τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει απ’ την Αμερική, αφήνει τον ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο τότε. Εύθραυστη, σαν σπασμένος καθρέφτης, που πέφτοντας πάνω της το φως (η πραγματικότητα) αλλάζει χρώματα και λάμψεις.

Γύρω της ένας ιστός ανθρώπων και καταστάσεων που απαρτίζουν έναν ιδιαίτερο κόσμο:
Κυριαρχεί ο σύζυγος της νεκρής αδερφής της, Ραμόν (Χρήστος Βασιλόπουλος), ένα πρόσωπο καταραμένο και κατακερματισμένο συναισθηματικά, με έντονα πάθη και απρόβλεπτες αντιδράσεις. Ο χαρακτήρας και οι προθέσεις του υπονομεύουν κάθε προσπάθεια προσέγγισης προς τον έφηβο γιο του Έρον (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), που δεν μιλάει και δεν επικοινωνεί με κανέναν άλλον (;) εκτός από τη θεία του.
Η σχέση θείας - ανιψιού, η επικοινωνία τους, η έκφρασή τους και το ιδιαίτερό τους χάρισμα να βλέπουν την "Τρίτη διάσταση" των πραγμάτων τους κάνει να ζουν στον κόσμο που θέλουν.
Η ιστορία τους σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό, όχι σαν κάτι αληθινά φανταστικό αλλά σαν μια ιδιάζουσα πραγματικότητα. Πραγματεύεται τη διαφορετικότητα σαν επιλογή και θέση, τη "νέα" σημασία των λέξεων σε ένα κόσμο που κατακλύζεται από τους αυστηρούς κανόνες του "πρέπει" και καταχωνιάζει τα "θέλω".
Την ισορροπία προσπαθεί να εξασφαλίσει η ιδανική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, ο Δον Γερμάν (Κώστας Αρζόγλου), ο γιατρός της οικογένειας, η προσωποποίηση της καλοσύνης και της δικαιοσύνης.

Ο σκηνοθέτης, Νίκος Καραγέωργος, ερμηνεύοντας και τοποθετώντας τις ιδέες του συγγραφέα εκφράζει την πίστη ότι "ο Κασόνα μ’ αυτό το -περίεργα γραμμένο- έργο καταργεί τα όρια ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Τοποθετεί το ένα στη συνέχεια του άλλου και κάνει τις απουσίες των δικών μας ανθρώπων αιώνιες παρουσίες μέσα στην ψυχή μας, σε βαθμό που να επηρεάζουν τις αποφάσεις και την πορεία μας. Το κείμενο ξεκαθαρίζει ότι στο πρώτο επίπεδο που είναι η ζωής μας, η κατάρα της αυτοκαταστροφής μας ορίζει. Σπαταλάμε και καταστρέφουμε ότι θα μπορούσαμε να απολαύσουμε και να χαρούμε".

Το "Χορεύοντας στη σιωπή" πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Δημήτρη Μυράτ και τη Βούλα Ζουμπουλάκη στο θέατρο Αθηνών την περίοδο 1964-65, με τον τίτλο "Το Στερνό Καράβι". Στην πρεμιέρα, καλεσμένος του θιάσου, παραβρέθηκε και ο ίδιος ο Κασόνα.

Είναι το δεύτερο έργο του Κασόνα που ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Βεάκη. Την περίοδο 2004- 5 παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το πολύ γνωστό του έργο "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" με τον Γιάννη Βούρο, τη Μάρθα Βούρτση και την Εβελίνα Παπούλια. Άλλο ένα έργο του Ισπανού δραματουργού που έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα είναι "Η Τρίτη λέξη" από το θίασο της Χριστίνας Σύλβα.


Μετάφραση: Ιουλία Ιατρίδη
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Πάνος Δορμπαράκης
Μουσική επιμέλεια - Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Διακοπαναγιώτου - Μαρίνα Γερμανού

Πρωταγωνιστούν:
Ελισέα- Μίρκα Παπακωνσταντίνου
Ραμόν- Χρήστος Βασιλόπουλος
Ροζίνα - Άννα Μονογιού
Αμάντα - Σταυριάνα Πανδή
Μητέρα- Ειρήνη Ράπτη
Αλίκη - Ελένη Αποστολοπούλου
Έρον - Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Ταχυδρόμος-Παππούς- Σταύρος Μοίρας

Και στο ρόλο του Δον Γερμάν ο Κώστας Αρζόγλου

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ: Στουρνάρη 32
Τηλ: 210 5223 522

Ώρες Ταμείου:
Τρίτη έως Κυριακή: 10:00 πμ - 13:00 μμ & 5:00 μμ - 9:30 μμ

Τηλέφωνα Ταμείου: 210 5223 522 & 210 5223 765

Έναρξη Παραστάσεων: 25 Οκτωβρίου

ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο: 9:00 μμ
Τετάρτη 8:00 μμ
Σάββατο 6:00 μμ Λαϊκή Απογευματινή
Κυριακή 8:00 μμ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΠΛΑΤΕΙΑ: 25.00 €
ΕΞΩΣΤΗΣ: 20.00 €
ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΗ: 22.00 €
ΕΞΩΣΤΗΣ ΛΑΪΚΗ 18.00 €
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 16.00 €