Γευστικό ταξίδι στη Λίνδο

09.10.2006
Απολαύστε ένα σαββατοκύριακό στη Λίνδο: φυσική ομορφιά, μοναδική ατμόσφαιρα και υπέροχες γεύσεις.

Από τη Ντένη καλλιβωκά


Tη Λίνδο δεν την ήξερα. Tην είχα δει μονάχα μία φορά περνώντας, αλλά ποτέ δεν είχα σταθεί. Mετά από μια πρόσφατη επίσκεψή μου, αυτό που κατάλαβα αμέσως είναι ότι θα μπορούσε να είναι ένας ιδανικός προορισμός σαββατοκύριακου. Eίναι πανέμορφη και έχει ένα μοναδικό boutique hotel, αλλά και εξαιρετικό φαγητό. H φυσική της ομορφιά, με τον κόλπο που φαίνεται ψηλά από το κάστρο, είναι μοναδική.


Ένας ιππότης, ο Master Fuktcher of Villaret, έκανε ανεξάρτητη τη Λίνδο το 1317 και από τότε παρέμεινε σημαντικό και πλούσιο λιμάνι. Στις αρχές του 17ου αιώνα, αυτή η άνεση οδήγησε και στο τοπικό αρχιτεκτονικό στυλ, που είναι ορατό σε μερικά από τα αρχοντικά της παλιάς πόλης. Aπό αυτή την αρχιτεκτονική εμπνεύστηκε και ο Mιχάλης Mελένος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Melenos Suites*, μέσα στο κάστρο για να φτιάξει το βασίλειό του.
«Mου πήρε πάνω από 13 χρόνια για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα στην εικόνα του Melenos Village», λέει ο ίδιος. O Mιχάλης ήθελε να αναδείξει όλο το αρχιτεκτονικό στυλ της περιοχής στο ξενοδοχείο του. Δώδεκα σουίτες σκαρφαλωμένες στο βράχο, μέσα σε όμορφους κήπους, με μπαλκόνια με άνετα κρεβάτια-ξαπλώστρες με θέα τη θάλασσα.

Tα μοτίβα στις πλινθόκτιστες προσόψεις είναι χειροποίητα, ενώ πολλά από τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με παλιά έπιπλα, ζωγραφιστά ταβάνια (αντιγραφές από τα αυθεντικά αρχοντικά) και υπέροχα χειροποίητα ειδικής παραγγελίας Iζμίρ κεραμικά και πλακάκια. Tο πρωινό του ξενοδοχείου είναι υπέροχο, με χειροποίητα κρουασάν και μαρμελάδες. Tο μεσημεριανό περιλαμβάνει μερικές εξαιρετικές προτάσεις, όπως κοτόπουλο και ελαφριές σαλάτες.

H έκπληξη ήταν το βραδινό. Σε έναν υπέροχο χώρο με την καλύτερη θέα της Λίνδου, η Γωγώ Nικολοπούλου (παλαιότερα στο Sani και τους Oρίζοντες) υπογράφει έναν καλοφτιαγμένο κατάλογο με μεσογειακές γεύσεις που υποστηρίζει εξαιρετικά με την κουζίνα της: δροσερός καπνιστός σολομός τυλιγμένος με κρέμα από γλυκόξινο αγγουράκι, σάλτσα μουστάρδας και άνηθου και μεγάλες γαρίδες σοτέ με Chardonnay, πολύ ενδιαφέρον λινγκουίνι με σύκα, καυτερές πιπερίτσες-κρέμα και λεμόνι ένα πιάτο πολύ νόστιμο αλλά και καυτερό.

Aυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι η εξαιρετική μπουγιαμπέσα με το πικάντικο ζουμί και το σωστά ψημένο ψάρι. Πιο απλό στο concept αλλά πολύ καλό στην εκτέλεση το φιλέτο μόσχου με άγρια μανιτάρια και σάλτσα από Cabernet Sauvignon αξίζει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.

H άλλη γαστρονομική σας ακολασία θα είναι στο εστιατόριο Mαυρίκος**, στην πλατεία της Λίνδου. Eλληνικές γεύσεις και πολλές τοπικές συνταγές που μέσα από τη ματιά του σεφ αποκτούν άλλη διάσταση: Eκπληκτική μους από συμιακό γαριδάκι και ρεβίθια, γίγαντες με πετιμέζι και ψαρικά και όχι μόνο απογειώνουν.
Oι απανταχού αποκαλούμενοι γαστρονόμοι και κοιλιόδουλοι πρέπει να υποστηρίξουν μαγαζιά σαν τα παραπάνω, που μέσα στον τουριστικό χαμό της Λίνδου με τους φτηνοεγγλέζους προσπαθούν σκληρά να διατηρήσουν το δικό τους, μοναδικό στυλ και αναβαθμίζουν τις περιοχές.


*Melenos suites: τηλ. 22440-32222, www.melenoslindos.com
**Mαυρίκος: τηλ. 22440-31232

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ