"Βαβυλωνία" στο θέατρο Μέλι

20.10.2006
Η «Βαβυλωνία» γραμμένη το 1836 μας μεταφέρει στο Ναύπλιο του 1827, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για την τύχη του ξεσηκωμένου γένους. Μέσα στο ίδιο το έργο αναγγέλλεται η συντριβή της Αρμάδας του Ιμπραήμ από τους Ενωμένους Στόλους των Μεγάλων Δυνάμεων. Αυτό το γεγονός είναι και η Αφετηρία του Έργου .
Tην Ηθογραφική κωμωδία «Βαβυλωνία» του Κωνσταντινοπολίτη Αγιογράφου Δημήτρη - Χατζή Κωνσταντή Ασλάνη με το ψευδώνυμο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος θα παρουσιάσουν η Εταιρεία Θεάτρου «Θεωρήμα» του Γιώργου Χριστοδούλου και η Εταιρεία «4 Εποχές» του Γιάννη Μόρτζου στο Θέατρο «Μέλι».

Η «Βαβυλωνία» γραμμένη το 1836 μας μεταφέρει στο Ναύπλιο του 1827, χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για την τύχη του ξεσηκωμένου γένους. Μέσα στο ίδιο το έργο αναγγέλλεται η συντριβή της Αρμάδας του Ιμπραήμ από τους Ενωμένους Στόλους των Μεγάλων Δυνάμεων.
Αυτό το γεγονός είναι και η Αφετηρία του Έργου.
Οι παρευρισκόμενοι στην αναγγελία ένας Μοραΐτης, ένας Χιώτης, ο Κρητικός, ο Ανατολίτης, ο Λογιώτατος, ο Κύπριος αποφασίζουν να πανηγυρίσουν το γεγονός αυτό και μεταφέρονται σε μια «ΛΟΚΑΝΤΑ» πανδοχείο για να φάνε, να πιούνε και να γλεντήσουν.
Ο κάθε ένας ήρωας μιλά τη διάλεκτο του τόπου του.
Οι διαφορές ανάμεσα στις διαλέκτους είναι τόσο έντονες που προκαλείται μεταξύ τους ασυνεννοησία.
Κι ενώ το γλέντι συνεχίζεται και κορυφώνεται - και μάλιστα χάρη στον Χιώτη που είναι ασυγκράτητος στις εκδηλώσεις του - από καθαρά γλωσσική παρεξήγηση έχουμε την κωμική σύγκρουση του Κρητικού με τον Αρβανίτη .

Όλοι οι ήρωες του έργου που κινεί ο συγγραφέας γύρω από το επεισόδιο του γλεντιού , του μεθυσιού, του καυγά και τον τραυματισμό του Κρητικού από τον Αρβανίτη, έχουν τέτοια αλήθεια και ζωντάνια που είναι ένα πανόραμα κωμικών καταστάσεων μιας ξέφρενης λαϊκής κωμωδίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλούν τον Δημήτριο Κ.Βυζάντιο «Θεόφιλο του Θεάτρου».

Σκηνοθεσία: Γιάννη Μόρτζος
Σκηνικά - κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Μουσική: Ακης Τριανταφύλλου
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Γιάννης Μόρτζος - Γιώργος Χριστόδουλος - Νόνη Ιωαννίδου- Μιχάλης Γιαννάτος - Πέτρος Ξεκούκης - Γιώργος Σουξές- Γιάννης Ζαφείρης - Γιάννης Κουρκουμέλης - Θοδωρής Προκοπίου - Νίκος Μπουρνιάς - Νίκη Ιωαννίδου - Μάχη Παπαδοπούλου- Έλλη Αρτέμη