"Τριαντάφυλλο στο στήθος" στο Θέατρο Τέχνης

20.10.2006
To έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος», σε σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzales παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.
To έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος», σε σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzales παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν.

To έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Σικάγο το 1950 και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη το 1951. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1956 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.
Πρόκειται για την ιστορία μιας Ιταλίδας μετανάστριας στην Αμερική του Νότου, στη δεκαετία του ‘50. Η Σεραφίνα ντέλε Ρόζε, μια απλή και συναισθηματικά αγνή γυναίκα, αλλάζει συμπεριφορά μετά τον ξαφνικό θάνατο του λατρεμένου της συζύγου. Ορκίζεται πίστη και εγκράτεια κόντρα στην πληθωρική της φύση. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν στο μικρόκοσμο της Σεραφίνας εμφανίζεται ένας άγνωστος άντρας με το ίδιο, σαν του άντρα της, τριαντάφυλλο στο στήθος...

Ο Ουίλιαμς θέλοντας να ξορκίσει τα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας στα μέσα της δεκαετίας του ’50 και κυρίως τη λαίλαπα του μακαρθισμού και την αγωνία των μικροαστών για κοινωνική άνοδο, γράφει ένα θεατρικό έργο, που πατώντας στα χνάρια της ηθογραφίας καταλήγει σε ένα δυνατό ψυχογράφημα.

Το έργο περιέχει πολλά κωμικά στοιχεία αλλά ταυτόχρονα δανείζεται και κάποια άλλα από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Η Διονυσιακή λατρεία είναι ένα από αυτά. Όπως ο Διόνυσος είναι η προσωποποίηση του έρωτα και της χαράς της ζωής αλλά παράλληλα τιμωρεί την ανθρώπινη «ύβριν», έτσι κι η πληθωρική Σεραφίνα από τη μία εκφράζει τη μέθη της ζωής και από την άλλη χαρακτηρίζεται από μια υπεροψία και μια υπέρμετρη λατρεία του ίδιου της του εαυτού.

Η σκηνοθέτις της παράστασης Esther Andre Gonzales αναφέρει:
«Πάνε 50 χρόνια από τότε που ο Τένεσι Ουίλλιαμς είχε ήδη υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη για μια βαθιά αλλαγή στην ηθική του Homo Sapiens. Η περηφάνια της Σεραφίνα ντέλε Ρόζε θυμίζει τις αυταπάτες μας για ένα τέλειο κόσμο. Πώς αυτή η απλή, θαρραλέα και παθιασμένη γυναίκα θα καταφέρει να βρει τον άντρα της ζωής της, ύστερα από μια διαμονή στην κόλαση;
Αυτό το γεμάτο σοφία έργο έχει κάτι από την παράδοση των λαϊκών παραμυθιών. Το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» είναι η ιστορία της βαθιάς κρίσης που περνάμε όταν οι αυταπάτες μας καταρρέουν.
Ήθελα να ανεβάσω το έργο αυτό σήμερα, λόγω της αντοχής του απέναντι σε μια κοινωνία σε κρίση που κυριαρχείται από το φόβο και τη μοιρολατρία.
Για μένα το έργο είναι μια πραγματική έκρηξη, ένας εξαίσιος ύμνος στον έρωτα και στη χαρά της ζωής.»


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Εsther Andre Gonzalez
Σκηνικά- Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Μουσική Επιμέλεια: Αρης Ζαράκα
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπελλής

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργος Καραμίχος, Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργος Χρανιώτης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Θοδωρής Μπογιατζής, Θοδώρα Σιάρκου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Μαίρη Νάνου, Μαρίνα Γαζετά, Μανώλης Κάνναβος, Κατερίνα Κουγιουμτζή, Γιάννης Φίλιας

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Απογευματινή: Σάββατο (Λαική): 18.15
Βραδινές: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.15
Τετάρτη- Κυριακή: 20.00

Τιμές εισιτηρίων:
€20 €15 φοιτητικό - λαϊκή απογευματινή

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Φρυνίχου 14, Πλάκα , τηλ.210 3222464

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ:
Τρίτη- Κυριακή 10.00- 13.00 μ.μ.
17.00-21.00 μ.μ.