"Δημοσίως- Ζωγραφική 1966-2001"

11.10.2001
"Δημοσίως- Ζωγραφική 1966-2001" είναι ο τίτλος της έκθεσης της Αννας Φιλίνη που θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα". Η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων,κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η ζωγραφική αυτή αναδρομή, που χωρίζεται σε έξι ενότητες διηγείται τα δημοσίως τεκταινόμενα, ενώ μέσα από αυτήν κατατίθεται και το προσωπικό ταξίδι της δημιουργού.
"Δημοσίως- Ζωγραφική 1966-2001" είναι ο τίτλος της έκθεσης της Αννας Φιλίνη που θα φιλοξενήσει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα". Η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η ζωγραφική αυτή αναδρομή, που χωρίζεται σε έξι ενότητες διηγείται τα δημοσίως τεκταινόμενα, ενώ μέσα από αυτήν κατατίθεται και το προσωπικό ταξίδι της δημιουργού.
Στην πρώτη της περίοδο επηρεασμένη από τη δικτατορία στην Ελλάδα, το Μάη του '68 και τις φοιτητικές καταλήψεις στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, η Αννα Φιλίνη εκφράζει στα έργα της τα ανάμικτα συναισθήματά της. Η αγωνία της αναμειγνύεται με τα φώτα των πανηγυρισμών και την ελπίδα, ενώ το σώμα της ταυτίζεται με την ψυχή και τη νόηση. Τα λάδια της περιόδου αυτής εκφράζουν τις ίδιες τις αισθήσεις και τη γνωριμία της ζωγράφου με την pop-art και τον υπερεαλισμό. Τα πορτρέτα του Γουόρχολ, οι φωσφορίζοντες πίνακες του Χοκνετ, τα πορτρέτα του Φαγιούμ γίνονται πηγές συγκίνησης για την Αννα Φιλίνη για να εκφράσουν τον "καλλιτεχνικό ηλεκτρισμό" που διαπερνά όλο της το είναι.
Μετά την μεταπολίτευση και μία παύση δέκα χρόνων, αρχίζει μία καινούρια περίοδος στην καλλιτεχνική πορεία της δημιουργού, μία εποχή απολογισμών. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γκουτούζο στη Βενετία το 1982 επηρεάζει τη δουλειά της.
Η γεωμετρία, η προοπτική, ο ανθρωποκεντρισμός και η μνημειακή ανάδειξη της εικόνας μέσα από την Αναγέννηση γίνονται σημεία αναφοράς. Σταδιακά εντάσσει στα έργα της κομμάτια αγαπημένων της ζωγράφων, που τη βοηθούν να αναδείξει τη βιαιότητα ιδεολογικών συγκρούσεων της εποχής εκείνης ή στο αγόρι με τα φρούτα από έναν πίνακα του Καραβάτζιο, την αισιοδοξία της για τους αγώνες της περιόδου των απολογισμών.
Η Αννα Φιλίνη επιμένει να δημιουργεί με το χέρι και αντιστέκεται στην αχρήστευσή του από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των νέων μορφών τέχνης. Η Φιλίνη γράφει ζωγραφίζει, εκφράζοντας έτσι την ανάγκη του ανθρώπου να επιθυμεί, να καλλιεργεί και να πραγματοποιεί στη γλώσσα που μιλά.

Διάρκεια έκθεσης: 16-30 Οκτωβρίου
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00- 13.00 και 17.00- 21.00. Κλειστά: Δευτέρα και απόγευμα Κυριακής