«ECO-TRASH ART» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

29.05.2007
Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART», που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου
Την πρωτότυπη εικαστική έκθεση με τίτλο «ECO-TRASH ART», που δημιούργησαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, φιλοξενεί το Ίδρυμα Ευγενίδου 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2007.

Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα «ντύνουν» με τα έργα τους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, από 5 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου 2007. Οι νεανικές φωνές με την ιδιαίτερη φρεσκάδα τους, αλλά και με εντυπωσιακή ωριμότητα, μιλούν για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Τη θεματική ενότητα «ECO-TRASH ART» συνθέτουν ζωγραφικά έργα και γλυπτά, αλλά και εντυπωσιακές δημιουργίες, που λειτουργούν ως «ενδύματα» για κούκλες βιτρίνας.

Η εικαστική παρέμβαση των παιδιών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα αποτελεί προϊόν μελέτης πάνω στη θεματική ενότητα «ECO ART». Πρώτη ύλη της έκθεσης αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα σκουπίδια». Ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά, αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, αποκτούν νέα διάσταση και καλλιτεχνική αξία.

Σημείο εκκίνησης για τους μαθητές αποτελεί η ιδέα ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο η επαναχρησιμοποίηση των υλικών, αλλά μία δράση που όταν γίνεται μέσω της τέχνης και της αισθητικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει συνειδήσεις. Μέσα από την έκθεση «ECO-TRASH ART», με τη φαντασία και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες μετουσιώνουν σε πράξη τις ανησυχίες τους με πυξίδα το συναίσθημα, βγάζοντας κραυγή διαμαρτυρίας απέναντι στην καταναλωτική κουλτούρα.

Η Trash-Art αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της σύγχρονης εποχής όπου τέχνη και τεχνολογία συμπορεύονται για να απεικονίσουν καινούργια «καταφύγια», συνεχίζοντας ωστόσο να εκπορεύονται από τον άνθρωπο και να απευθύνονται στον άνθρωπο...

Πιστεύοντας ότι το οικολογικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσο και πολυδιάστατο, το ΄Ιδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στην Ημέρα Περιβάλλοντος υποστηρίζοντας την αξιόλογη προσπάθεια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου του Γέρακα και επιχειρώντας να συμβάλλει με αυτόν το συμβολικό τρόπο στην παιδεία, στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη συνείδησης για ένα καθαρό περιβάλλον, στη δημιουργία συνθηκών αρμονικής συνύπαρξης με τη Φύση.

Πρόγραμμα λειτουργίας της Έκθεσης

Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα έως Τρίτη, ώρα 10.00-13.00

και Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 10.00 - 20.30.