"Ο André Masson και η αρχαία Ελλάδα" στην Άνδρο

04.06.2007
Στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ένα ενδιαφέρον θεματικό εικαστικό αφιέρωμα σε μια από τις κορυφαίες μορφές του κινήματος του σουρεαλισμού, τον Γάλλο ζωγράφο André Masson (1896-1987).

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι ένα θεματικό εικαστικό αφιέρωμα σε μια από τις κορυφαίες μορφές του κινήματος του σουρεαλισμού, τον Γάλλο ζωγράφο André Masson (1896-1987).

Η έκθεση ‘Ο André Masson και η αρχαία Ελλάδα’, που διοργανώνει από 1η Ιουλίου έως και 30 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, επιχειρεί την αποκωδικοποίηση της σχέσης του André Masson με το αποθεματικό της σοφίας των αρχαίων ελληνικών μύθων - πιστοποιώντας αυτό που ο ίδιος είχε πει: «Η ελληνική μυθολογία αποτελεί αναμφισβήτητα κομμάτι από τις ρίζες μας».

Το πολυδιάστατο καλλιτεχνικό έργο του Masson έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών του εικοστού αιώνα, επηρεάζοντας την εξέλιξη του σουρεαλισμού, ενώ η καλλιτεχνική του δράση ταυτίζεται από πολλούς με το αισθητικο-φιλοσοφικό ρεύμα του André Breton.

Η ελληνική μυθολογία προσέφερε στον Masson το έναυσμα για μια προσωπική αναδιαπραγμάτευση των πανάρχαιων, από καταβολής, θεμάτων της ζωής, του έρωτα και του θανάτου. Η Ελλάδα που εξυμνείται στο έργο του είναι αυτή του πάθους, της βίας, των σκοτεινών δυνάμεων, της αβύσσου, του έρωτα και του θανάτου. Ο καλλιτέχνης επηρεάστηκε από τη διαρκή εξελικτική θεωρία του Ηράκλειτου και τους αρχέγονους μύθους του Μινώταυρου, του Σίσυφου, του Οιδίποδα, της Πασιφάης και των Αμαζόνων.

Στην Αμερική έγινε περισσότερο γνωστός μεταπολεμικά, επηρεάζοντας το κυρίαρχο τότε εκεί ρεύμα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, ενώ στην Ευρώπη το έργο του άρχισε να γίνεται γνωστό από τη δεκαετία του 1960 και έπειτα.

Η φετινή έκθεσή του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του, και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σημαντικά ζωγραφικά έργα και σχέδιά του, με θέματα από την ελληνική μυθολογία, όπως ο μύθος του Μινώταυρου, της Αριάδνης, του Δαίδαλου και του Ίκαρου και οι άθλοι του Ηρακλή.

Τα έργα που φιλοξενούνται στην Άνδρο προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, από τη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη και άλλες γνωστές ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής. Συνολικά, οι επισκέπτες του μουσείου θα απολαύσουν 85 έργα: λάδια σε καμβά, σχέδια, μακέτες για θεατρικές παραστάσεις και γλυπτά.

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Χώρα Άνδρου,
τηλ.: 22820 22444,

Δε: 10:00-14:00 & 18:00-20:00
Τρ: κλειστά, Τε-Σα: 10:00-14:00 & 18:00-20:00
Κυ: 10:00-14:00
Πληροφορίες: www.moca-andros.gr.