Paradoxon στην Περαιώς 260!

07.06.2007
Mπορεί οι μόδες να έρχονται και να παρέρχονται, η δουλειά όμως αυτού του υπέροχου Τσέχου δημιουργού με τη μεταφυσική πνοή μοιάζει να τις υπερβαίνει.

Τι: Paradoxon
Που: Περαιώς 260
Πότε: 9,10,11,12 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 25€, μειωμένο 15€


Μια ομάδα για χορευτές μετά τα 40 σε χορογραφίες του Γίρι Κίλιαν. Σε μια παράσταση που ...χρόνο δεν κοιτά!!!
Mπορεί οι μόδες να έρχονται και να παρέρχονται, η δουλειά όμως αυτού του υπέροχου Τσέχου δημιουργού με τη μεταφυσική πνοή μοιάζει να τις υπερβαίνει. Με περισσότερες από 70 χορογραφίες στο ενεργητικό του τα τελευταία 35 χρόνια, διαθέτει μια ακαταμάχητη γοητεία, αληθινά μοναχικός και ακατάτακτος. Κράμα ευαισθησίας και λογικής κατάφερε να στήσει στη Χάγη ένα χορευτικό εργαστήρι με άξονα το εξαιρετικό Nederlands Dans Theater, από τα ποιοτικότερα σχήματα χορού στον κόσμο.

Ο Γίρι Κίλιαν ήδη από το 1991 είχε προχωρήσει στην ίδρυση μιας ομάδας για χορευτές μετά τα 40. Μιας ομάδας που έμελλε να αλλάξει ριζικά την αντίληψη που ήθελε τη χορευτική τέχνη να συνδέεται μόνιμα με τη νεότητα. Με αυτή την ομάδα, που ονομάζεται Paradoxon, και με τρία έργα, συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

When Time Takes Time (2002)
Χορογραφία - Σκηνικά : Γίρι Κίλιαν
Μουσική: Dirk Haubrich
Ακούγονται αποσπάσματα από τη Σονάτα υπό το Σεληνόφως του Μπετόβεν, στα οποία ασκείται και παίζει ο 12χρονος μαθητής του Amsterdam Japanese Middle
School, Shun Moriyama
Κοστούμια: Joke Visser
Σχεδιασμός φωτισμών: Kees Tjebbes
Ερμηνεύουν: Sabine Kupferberg, Egon Madsen

Παραγγελία του Saitama Arts Theatre, συμπαραγωγή Saitama και Nederlands Dans Theatre (NDT)
Διάρκεια : 20 λεπτά

CΑR-MEN (2006)
Φιλμ
Χορογραφία : Γίρι Κίλιαν
Σκηνοθεσία : Boris Paval Conen
Μουσική : Han Otten
Κοστούμια : Stephanie Marien
Ερμηνεύουν : Sabine Kupferberg, Gioconda Barbuto, David Krugel, Karel Hruska
Συμπαραγωγή : ARTE, Ceska Televize, NPS
Διάρκεια: 30 λεπτά

Ένα ασπρόμαυρο φιλμ με την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που σφύζουν από φιλοδοξία, αγάπη και μίσος. Μια αλληγορία για τον χρόνο, την ταχύτητα, την ακινησία, την κίνηση, τη νιότη, την ηλικία - με άξονα μια κλασική διαχρονική ιστορία, την ιστορία της Κάρμεν. Οι χορευτές, που όλοι τους είναι πάνω από σαράντα χρονών, ερμηνεύουν τις τέσσερις αρχετυπικές μορφές του έργου. Μέσα σε ένα κλίμα διάχυτης νοσταλγίας οι ενήλικες βλέπουν, αντικρίζοντας τον καθρέφτη, τις ζωές τους εμβαπτισμένες στην πικρή ειρωνεία αλλά και το λυτρωτικό χιούμορ. Η ταινία έχει γυρισθεί σ’ ένα τσέχικο ανθρακωρυχείο κοντά στα γερμανικά σύνορα. Σ’ ένα τοπίο σεληνιακό, που ερήμωσε κι αφάνισε η παρέμβαση του ανθρώπου.
Τίποτα στο φιλμ δεν κινείται η εξελίσσεται σε κανονικό ρυθμό και χρόνο. Όλα πηγαίνουν ή πολύ γρήγορα ή αισθητά αργά σε συμπληρωματική αντίστιξη με τις χορογραφίες.

Birthday (2001)
Σύλληψη -Χορογραφία - Σκηνικά- Φωτισμοί : Γίρι Κίλιαν
Μουσική : Wolfgang Amadeus Mozart
Κοστούμια : Joke Visser
Φιλμ / Βίντεο : P&P. Lataster Film & Rob de Groot
Ερμηνεύουν: Gioconda Barbuto, Sabine Kupferberg, David Krugel, Gelald Lemaitre, Egon Madsen
Συμπαραγωγή : Hebbel Theater (Berlin), Saitama Arts Theater (Japan) και Netherlands Dans Theater
Διάρκεια: 35 λεπτά

Είναι το πιο καταπραυντικό από τα τρία έργα. Μιλά για τον κύκλο της ζωής, το χρόνο που κυλά και φέρνει τη ζωή και το θάνατο. Ενας διαλογισμός πάνω στα μεταφυσικά ερωτήματα της ζωής με έντονο και το κωμικό στοιχείο, που ξεδιπλώνεται μέσα από την κίνηση των χορευτών.