Θεσμοφοριάζουσες στους Βράχους!

07.06.2007
Τι μπορεί να αντικρύσει ένας άνδρας όταν παρεισφρήσει στα άδυτα των γυναικών; Με ποια σκοτεινά και επιλήψιμα στοιχεία του - κατά τ’ άλλα άσπιλου - χαρακτήρα τους θα έρθει αντιμέτωπος;

«Οι Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου κάνουν πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων τη Δευτέρα 2 Ιουλίου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.festival-ymittou.gr
Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 15 € φοιτητικό

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (Τηλ. 210-7623857),
Ιανός: (Σταδίου 24, Τηλ. 210-3217917)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ: www.i-ticket.gr ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ: 801-11-60000, 210 -6786000


Τι μπορεί να αντικρύσει ένας άνδρας όταν παρεισφρήσει στα άδυτα των γυναικών; Με ποια σκοτεινά και επιλήψιμα στοιχεία του - κατά τ’ άλλα άσπιλου - χαρακτήρα τους θα έρθει αντιμέτωπος;

Σ’ αυτό το θεμελιώδες - ως και σήμερα- ερώτημα δίνει την ξεκαρδιστική, όσο και σαρκαστική του απάντηση, ο Αριστοφάνης από τον 5ο κιόλας αιώνα π.Χ., βάζοντας τον αιώνιο στόχο του, «μισογύνη» Ευριπίδη να χρησιμοποιεί ως κατάσκοπο το γέρο συγγενή του Μνησίλοχο, αφού προηγουμένως τον μεταμφιέσει, για να ερευνήσει γιατί οι γυναίκες λένε όλα αυτά τα κακά γι’ αυτόν και το έργο του.

Ο άμοιρος Μνησίλοχος (ως... Αρτεμισία πλέον) καταφέρνει να χωθεί στην αποκλειστικά γυναικεία γιορτή των Θεσμοφορίων και οι παρεξηγήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, σε μια απ’ τις πιο ευφάνταστες κωμωδίες του μεγαλύτερου κωμωδιογράφου όλων των εποχών.

«Οι Θεσμοφοριάζουσες» είναι μια κωμωδία φιλολογική, λογοτεχνική, δηλαδή, σατιρίζει τα φιλολογικά, ποιητικά και θεολογικά ήθη της εποχής του Πελοποννησιακού πολέμου... Η σάτιρα είναι ήπια και απλώνεται σε δύο πλευρές, από τη μια σατιρίζεται ο Ευριπίδης ως ποιητής ανανεωτής, ρεαλιστής και προσγειωμένος, κριτικός και άθεος και από την άλλη ξεσκεπάζονται όλα τα ελαττώματα των γυναικών μέσω τάχα της κριτικής του Ευριπίδη. Αν υπάρχει κάποια δυσκολία σήμερα στην παρακολούθηση της κωμωδίας, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι ο Αριστοφάνης κάνει παρωδία των γνωστών στο τότε κοινό τραγωδιών του Ευριπίδη. Αυτό λέγεται παρατραγωδία. Έγκειται, λοιπόν, στον μεταφραστή να βρει τις αναλογίες και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συμπληρώσει τα κενά και τα αδιέξοδα.

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλακόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Χορογραφία: Δημήτρης Καμινάρης
Φωτισμοί: Νίκος Καβουκίδης
Μουσική διδασκαλία: Νανά Θρασυβουλίδου
Β. Σκηνοθέτη: Παναγιώτα Κότσιρα

Παίζουν (κατά σειρά εμφάνισης): Παύλος Χαϊκάλης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θοδωρής Μιχαηλίδης, Γιάννης Πολιτάκης, Μάκης Αρβανιτάκης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ειρήνη Κονίδου. Συμμετέχει 13μελής γυναικείος χορός.