Βαγόνια... Τέχνης!

11.06.2007
Οι επιβάτες της γραμμής Αρμπάτσκο - Ποκρόφσκαγια του μετρό της Μόσχας ταξιδεύουν πλέον σε βαγόνια που έχουν μετατραπεί σε γκαλερί τέχνης, μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να τους δώσει ένα άρωμα ζωγραφικής σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την επιθετική διαφήμιση.
Οι επιβάτες της γραμμής Αρμπάτσκο - Ποκρόφσκαγια του μετρό της Μόσχας ταξιδεύουν πλέον σε βαγόνια που έχουν μετατραπεί σε γκαλερί τέχνης. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό έχει να δώσει ένα "άρωμα ζωγραφικής" σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την επιθετική διαφήμιση.

Τα βαγόνια-μουσεία είναι διακοσμημένα στην εξωτερική πλευρά τους με εικόνες λουλουδιών και μεγεθυμένα αποσπάσματα έργων του ζωγράφου Σεργκέι Αντριάκα, από τους εμπνευστές του προγράμματος. Στο εσωτερικό τους, κατά μήκος των τοιχωμάτων, κοσμούνται με αντίγραφα υδατογραφιών του ζωγράφου και των νεαρών μαθητών του στη σχολή Ακουαρέλας που έχει στη Μόσχα.

Οι συρμοί με τα μουσειακού χαρακτήρα βαγόνια εκτελούν δρομολόγια από τις 12.00 έως τις 15.00 προκαλώντας το θαυμασμό στις γιαγιάδες και στα εγγόνια τους, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία των επιβατών του δρομολογίου το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

"Οι άνθρωποι βρίσκονται έτσι σε έναν όμορφο κόσμο από τον οποίο απουσιάζει η επιθετική διαφήμιση. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τη συνήθεια να πηγαίνει στο μουσείο. Η φωτογραφία και οι υπολογιστές επικρατούν σήμερα στο οπτικό μας πεδίο. Εδώ οι άνθρωποι βλέπουν ότι ένας κόσμος με το πινέλο του ζωγράφου είναι όμορφος", εξήγησε ο ζωγράφος. "Η ιδέα των υπόγειων γκαλερί τέχνης υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον διευθυντή του μετρό της Μόσχας. Μου είπε ότι στο Λονδίνο το ποσοστό εγκληματικότητας μειώθηκε αφότου άρχισε να μεταδίδεται κλασική μουσική. Εάν δεν κάναμε κάτι τέτοιο εδώ, θα γινόμασταν πολύ κτηνώδεις", πρόσθεσε.