Ο Δημήτρης Αθανίτης σκηνοθετεί Φασμπίντερ

01.11.2001
Το πιο ερωτικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, "Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ" ανεβάζει στις 5 Νοεμβρίου στον Τεχνοχώρο, ο Δημήτρης Αθανίτης. "Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ" έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ξεχωριστή εργογραφία του Φασμπίντερ με το βαθύ ρομαντισμό που αποπνέουν κάτω από μια ψυχρή, στιλπνή επιφάνεια.
Το πιο ερωτικό έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, "Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ" ανεβάζει στις 5 Νοεμβρίου στον Τεχνοχώρο, ο Δημήτρης Αθανίτης.

"Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ" έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην ξεχωριστή εργογραφία του Φασμπίντερ με το βαθύ ρομαντισμό που αποπνέουν κάτω από μια ψυχρή, στιλπνή επιφάνεια. Χώρος δράσης ένα μεγάλο λοφτ, ένας εκκεντρικός χώρος που λειτουργεί ως σπίτι αλλά και ως ατελιέ και στον οποίο ζει και εργάζεται η ηρωίδα μαζί με την γραμματέα της. Η Πέτρα, ανερχόμενη σχεδιάστρια μόδας, έχει μόλις βγει από ένα δεύτερο αποτυχημένο γάμο. Καθώς η επαγγελματική επιτυχία τής χτυπά την πόρτα, μια παράξενη γοητευτική κοπέλα, έρχεται να την επισκεφθεί. Η Πέτρα την ερωτεύεται.

Οι τρεις γυναίκες, η Πέτρα Φον Καντ, η γραμματέας της και η ερωμένη της, δημιουργούν ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο όπου κυριαρχεί ο αισθησιασμός, η τρυφερότητα αλλά και η βία. Η κεντρική ηρωίδα θα περάσει από τον ρόλο του θύτη σ' αυτόν του θύματος, θα δοκιμασθεί και θα πληγωθεί, για να φτάσει στην εξύψωση που μόνο η αγάπη μπορεί να προσφέρει.
Η ερωτική "ιδιαιτερότητα" του έργου δεν έχει καμία σημασία, αφού ο έρωτας και τα αισθήματα δεν έχουν φύλο. "Εμείς οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι για να ζούμε ο ένας με τον άλλο, αλλά δεν έχουμε μάθει πως", ομολογεί η Πέτρα Φον Καντ.

Τη θεατρική απόδοση και τη σκηνοθεσία του κειμένου υπογράφει ο Δημήτρης Αθανίτης. Τα κοστούμια της παράστασης σχεδίασε η Βάσω Κόνσολα. Τη μουσική της παράστασης επιμελήθηκε ο Νέστωρ Κοψιδάς και τους φωτισμούς ο Παναγιώτης Μανούσης.
Πρωταγωνιστούν οι: Μαριάννα Κάλμπαρη, Κατερίνα Λυπηρίδου και Βασιλική Δήμου.

Παραστάσεις:
Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 21.30.
Εισιτήρια: 5.500, Φοιτητικό: 3.500

Διαβάστε παλαιότερη συνέντευξη του Δημήτρη Αθανίτη στο e-go