Video-art στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

20.06.2007
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την ομαδική έκθεση video-art "Her(his)tory" - "Η ιστορία του... η ιστορία της".

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με την ομαδική έκθεση video-art "Her(his)tory" - "Η ιστορία του... η ιστορία της".

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2007 και περιλαμβάνει έργα-σταθμούς που αποτυπώνουν την εξέλιξη του πολιτισμού, τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και του άνδρα μέσα από διαφορετικές οπτικές της σημερινής κοινωνίας, το ρόλο του καλλιτέχνη και της εικαστικής έκφρασης μέσα στο ευρύτερο πολιτισμικό σύνολο, όπως και άλλα κοινωνικοπολιτικά σύγχρονα ζητήματα ιδιωτικής αλλά και δημόσιας ταυτότητας.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα σημαντικών σύγχρονων δημιουργών, πολλά από τα οποία ήδη αποτελούν μέρος των συλλογών μεγάλων μουσείων του εξωτερικού.

Σκοπός της έκθεσης είναι να ενεργοποιηθεί η γενικότερη συζήτηση γύρω από την υποκειμενική εξέλιξη της «Ιστορίας», κυρίως μέσα από πολύ προσωπικές ιστορίες που αφηγούνται «οι ήρωες» των επιλεγμένων βίντεο-έργων σε πρώτο πρόσωπο.

Γι’ αυτό τον λόγο, τα περισσότερα από τα επιλεγμένα έργα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και μια αφηρημένη αφηγηματική δομή γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση, η οποία όμως αφήνει χώρο και για τις ιστορίες των θεατών μέσα από διαφορετικές ερμηνείες και ταυτοποιήσεις. Ο τίτλος "Her(his)tory" - «Η ιστορία του... η ιστορία της» αποτελεί άμεση αναφορά στη θεματική της έκθεσης και ως μέσο, έχει επιλεγεί το video, επειδή στηρίζει το αξίωμα ότι ο χρόνος είναι ζωντανός.

Ο χώρος παρουσίασης των έργων είναι το Μέγαρο Σταθάτου, το νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, ιστορικό μνημείο της πόλης και μία από τις πτέρυγες του Μουσείου. Το δεύτερο μέρος της έκθεσης με αρκετές νέες σημαντικές video εγκαταστάσεις θα ανοίξει στις 5 Σεπτεμβρίου στη Νέα Πτέρυγα της Νεοφύτου Δούκα 4.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74 Αθήνα
Τηλ. 210 7228321-3
URL: www.cycladic.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-16:00
Πέμπτη: 10:00-20:00 Σάββατο: 10:00-15:00
Τρίτη, Κυριακή: κλειστά