Χρώματα που έγιναν φωτογραφία

21.06.2007
Η Σκόπελος, τα μέρη της, οι άνθρωποι και τα αντικείμενά της ταξιδεύουν στην Ισπανία μέσα από 50 έγχρωμες φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη, από το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης.

Η Σκόπελος, τα μέρη της, οι άνθρωποι και τα αντικείμενά της ταξιδεύουν στην έκθεση Photoespana 2007 μέσα από 50 έγχρωμες φωτογραφίες του Στράτου Καλαφάτη.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας και Οπτικών Τεχνών 'Photoespana 2007' (www.phedigital.com), που φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια και πραγματοποιείται έως τις 22 Ιουλίου στην Cuenca.

Ο φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης εκπροσωπεί την Ελλάδα με την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, eνώ την έκθεση με τίτλο "Ημερολόγιο 1998-2002" έχει επιμεληθεί ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Ο Christian Caujolle σημειώνει για τις φωτογραφίες του Καλαφάτη: «Δεν πρόκειται ούτε για φωτογραφίες με χρώμα, ούτε για φωτογραφίες σε χρώμα, αλλά μάλλον για χρώματα που έγιναν φωτογραφία».


Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1987, ενώ παράλληλα αποτελούσε μέλος της Εθνικής ομάδας Στίβου επί σειρά ετών.

Σπούδασε φωτογραφία στο Art Institute of Philadelphia των ΗΠΑ (1991-93) και στα σεμινάρια του Πλάτωνα Ριβέλλη.
Οργανώνει και συντονίζει (1993-96) τις δραστηριότητες του Φωτογραφικού Κύκλου Θεσσαλονίκης.
Αποτέλεσε μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Μουσείου Φωτογραφίας (1995-97) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - Θεσσαλονίκη 1997.
Από τις αρχές του έτους 2000 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου.
Έχει εκθέσει στην Ευρώπη και την Αμερική.