Δύο Εκθέσεις 'Ετεροτοπίας'

21.06.2007
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία οργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζοντας από τις 22 Ιουνίου ως τις 29 Ιουλίου, δύο εκθέσεις που εμπίπτουν στο θέμα της Ετεροτοπίας.

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά και "φροντισμένα" ελληνικά μουσεία, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η οποία οργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζοντας δύο εκθέσεις που εμπίπτουν στο θέμα της Ετεροτοπίας.

«Ένας τόπος χωρίς τόπο» υπό την επιμέλεια του Ηρακλή Παπαϊωάννου.

Στην έκθεση 'Ένας τόπος χωρίς τόπο' (A place without a place) συμμετέχουν με έργα τους η Lynne Cohen (Καναδάς) και η Lucinda Devlin (ΗΠΑ). Οι εσωτερικοί χώροι της Lynne Cohen και της Lucinda Devlin προσφέρονται για μια εξέταση της έννοιας της ετεροτοπίας, όπως την πρότεινε ο Φουκώ 40 ακριβώς χρόνια νωρίτερα, καθώς αν και απεικονίζουν χώρους των οποίων μπορείς να υποδείξεις την ακριβή θέση μέσα στον πραγματικό κόσμο, αυτοί μοιάζουν παράξενα αποκομμένοι από το νήμα της καθημερινής ζωής.

«Μυστικοί Κήποι» υπό την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

Στην έκθεση 'Μυστικοί Κήποι' (Secret Gardens) συμμετέχουν με έργα τους οι Γιάννης Θεοδωρόπουλος και Δήμητρα Λαζαρίδου.

Μέσα στον θόλο των θερμοκηπίων δημιουργείται ένας κόσμος όπου παράγεται η ζωή, με τους χτύπους του ρολογιού που ορίζει ο άνθρωπος, ακόμη και αν μπορεί να γίνουν ορατές οι αλλαγές των εποχών και η ροή του φυσικού χρόνου που συμβαίνουν εκτός του προστατευμένου πράσινου δωματίου.

Η ετεροτοπία άλλωστε εφάπτεται στην πραγματικότητα αλλά λειτουργεί με βάση τους δικούς της ρυθμούς, ή αυτούς που αντιλαμβάνεται ως τέτοιους ο κάθε δέκτης.

Διάρκεια Έκθεσης: Έως 29 Ιουλίου
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Α' , Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Tηλ.: 2310566716
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-19:00
Σάββατο και Κυριακή 11:00-21:00
URL: www.thmphoto.gr