Τρία αστυνομικά στην "Πύλη"

26.06.2007
Με τρία βιβλία αστυνομικής ή κατασκοπευτικής υφής επανέρχεται στο εκδοτικό προσκήνιο η «Πύλη», ένας μικρός εκδοτικός οίκος, που στην πρώτη φάση της λειτουργίας του (1972-1992) είχε συνδέσει το όνομά του με ένα αναμφισβήτητο μπεστ σέλερ, το «Ακου, Ανθρωπάκο!».

Με τρία βιβλία αστυνομικής ή κατασκοπευτικής υφής επανέρχεται στο εκδοτικό προσκήνιο η «Πύλη», ένας μικρός εκδοτικός οίκος, που στην πρώτη φάση της λειτουργίας του (1972-1992) είχε συνδέσει το όνομά του με ένα αναμφισβήτητο μπεστ σέλερ, το «Ακου, Ανθρωπάκο!» του Βίλχελμ Ράιχ, σε μετάφραση Μαρίας Νεοφωτίστου.

Τα τρία βιβλία εντάσσονται σε μια σειρά που ονομάζεται «Λαβύρινθοι».

Το πρώτο, «Ο ταγματάρχης», γράφτηκε από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Θανάση Παπαρήγα, που έφυγε από τη ζωή το 2002, σε συνεργασία με την επίσης δημοσιογράφο και συγγραφέα Τιτίνα Δανέλλη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κατασκοπείας με πεδίο δράσης έναν παγκόσμιο ιστό που έχει επίκεντρο την Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το δεύτερο είναι το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα, «Κύκλος θανάτου», του Φίλιππου Φιλίππου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987 από τον «Λιβάνη» και εξελίσσεται στη δεκαετία του 80 στους αθηναϊκούς δρόμους και στις συνοικίες με ήρωες ανθρώπους της διπλανής πόρτας.

Το τρίτο είναι του εκδότη Φώντα Λάδη, γνωστός κυρίως από τον χώρο του πολιτικού τραγουδιού και της ποίησης. Το βιβλίο του «Μπίρα με γρεναδίνη» (πρώτη έκδοση 2001, Αγκυρα) χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως διηγήματα πόλης.