Οι Αφίσες του ΕΟΤ μάς ταξιδεύουν

11.07.2007
Η τέχνη στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού! Αναδρομική έκθεση ελληνικής τουριστικής αφίσας φιλοξενεί το Ζάππειο από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου.

Η τέχνη στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού. Από την ίδρυση του ΕΟΤ, το 1929, μέχρι σήμερα πολλές από τις αφίσες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που έκαναν γνωστή την Ελλάδα διεθνώς, φιλοτεχνήθηκαν από μεγάλους Έλληνες ζωγράφους, χαράκτες και γραφίστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ονόματα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, όπως οι: Περικλής Βυζάντιος, Γιώργος Βακιρτζής, Σπύρος Βασιλείου, Δημήτρης Μυταράς, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Λουίζα Μοντεσάντου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Γράβαλος, Κώστας Τσόκλης και ΤΑΚΙS.

Οι αφίσες τους πρωταγωνιστούν στην αναδρομική έκθεση «Ελληνική Τουριστική Αφίσα: Ένα Ταξίδι στον Χρόνο μέσα από την Τέχνη», που φιλοξενείται στο Ζάππειο, από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου.

Συνολικά θα παρουσιασθούν 150 αφίσες, οι οποίες αποτυπώνουν όχι μόνο τις τάσεις στον τουρισμό, αλλά και τα αισθητικά ρεύματα της εποχής που κυκλοφόρησαν.

Η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού το 1929 σηματοδότησε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια διεθνούς προβολής της χώρας στο εξωτερικό. Μοντέρνες συνθέσεις ή σύγχρονες αναπαραστάσεις, χαρακτηριστικά αιγαιακά τοπία, ακρογιάλια, εξωκλήσια, αρχαίοι ναοί, αυθεντικά πρόσωπα, φυσικές καλλονές και πληθώρα ελληνικών συμβόλων αποτέλεσαν έμπνευση για τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τις αφίσες του ΕΟΤ.

Άλλοτε λαϊκότροπα και άλλοτε πιο κοσμοπολίτικα, ανάλογα με τις εποχές και το δημιουργό, αυτές οι αφίσες αποτυπώνουν κυριολεκτικά τη σύγχρονη Ελλάδα στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μιχάλη Κατζουράκη.

Είσοδος ελεύθερη στο κοινό
Διάρκεια έκθεσης 11 - 17 Ιουλίου
Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 22:00