"Η Ερωφίλη" στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

11.07.2007
Η «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση γράφτηκε στα τέλη του 16ου αιώνα (1595) και δικαίως θεωρείται ως το κορυφαίο επίτευγμα του «Κρητικού Θεάτρου».
Τι: Ερωφίλη, Γεωργίου Χορτάτση
Που: Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
Πότε: Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007
Ώρα έναρξης: 21.15
Τιμή εισιτηρίου: 20€ κανονικό, 15€ φοιτητικό

Η «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση γράφτηκε στα τέλη του 16ου αιώνα (1595) και δικαίως θεωρείται ως το κορυφαίο επίτευγμα του «Κρητικού Θεάτρου».

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τη λαϊκή γλώσσα και συγκεκριμένα το γλωσσικό ιδίωμα της Δυτικής Κρήτης. Ωστόσο, την εμπλουτίζει με λόγιες λέξεις και εκφράσεις, ενώ συχνά «εξαλλάσει τον λόγον επί τα κρείττω» με ρητορικούς τρόπους, συντακτικά σχήματα και επιγραμματικές φράσεις.

Στη στιχουργική του, εξάλλου, χειρίζεται με άψογο τρόπο τον λαϊκό δεκαπεντασύλλαβο, δομημένο όμως με τρόπο σύνθετο, πολύπλοκο και περίτεχνο. Αυτές όμως ακριβώς οι γλωσσικές και ποιητικές αρετές του κειμένου απαιτούν από τους ερμηνευτές μεγάλη δεξιοτεχνία και ιδιαίτερη υποκριτική εμπειρία, έτσι ώστε ο δραματικός λόγος να «κατέβει» άμεσα στο κοινό και ο θεατής να παραμείνει σε συνεχή εργήγορση.

Εκείνο όμως που αξίζει να τονισθεί είναι ότι ο Γεώργιος Χορτάτσης κατάφερε να ενώσει στην ίδια κοίτη τα δύο μεγάλα ρεύματα της λαϊκής και της λόγιας παράδοσης.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαϊδης
Σκηνικά: Γιώργος Παναγόπουλος
Κουστούμια: Όλγα Σχοινά
Μουσική: Ανακρέων Παπαγεωργίου
Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κώστας Πολιτόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)
Χάρος: Βαγγέλης Φώτεινας
Πανάρετος: Αίας Μανθόπουλος
Καρποφόρος: Τάσος Πολιτόπουλος
Βασιλιάς: Χρήστος Πάρλας
Σύμβουλος: Μπάμπης Πισιμίσης
Ευγενία: Τζένη Οικονόμου
Αμίντα: Δανάη Καλαχώρα
Ερωφίλη: Φωτεινή Φιλοσόφου
Νένα: Αλέκα Τουμαζάτου
Στρατιώτες - Ακόλουθοι