80 χαρακτικά χωρίς την «Κραυγή»

16.09.2010
«Πέρα από την Κραυγή». Είναι ο τίτλος της έκθεσης Εντβαρντ Μουνκ, στο Μουσείο Ηρακλειδών, από 26 Νοεμβρίου έως 27 Φεβρουαρίου.

«Πέρα από την Κραυγή». Είναι ο τίτλος της έκθεσης Εντβαρντ Μουνκ, στο Μουσείο Ηρακλειδών, από 26 Νοεμβρίου έως 27 Φεβρουαρίου.

Κι αυτό γιατί δεν κατέστη δυνατός ο δανεισμός μιας από τις εκδοχές του πιο γνωστού έργου του κορυφαίου Νορβηγού ζωγράφου, της πιο διάσημης «Κραυγής» στον κόσμο.

Εστω και χωρίς μια «Κραυγή», η έκθεση Μουνκ θα είναι από τα μεγαλύτερα εικαστικά γεγονότα του χειμώνα, με 80 χαρακτικά (ανάμεσά τους και μία «Μαντόνα») από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τελ Αβίβ, που κατέχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές χαρακτικών εκτός Νορβηγίας.

Η έκθεση αυτή είναι από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του ιδιωτικού αυτού μουσείου στο Θησείο, το οποίο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου φιλοξενεί την έκθεση «Η γυναίκα ως μούσα».

Στο site του Μουσείου διαβάζουμε για την επικείμενη έκθεση του Μουνκ:

«Μετά από τις ενθουσιώδεις κριτικές που έλαβε η έκθεση "Ο Toulouse-Lautrec και η Belle Époque στην Αθήνα και το Παρίσι", θελήσαμε να εκθέσουμε τον καλλιτέχνη Edvard Munch προκειμένου οι επισκέπτες μας να εξετάσουν τον τόσο διαφορετικό τρόπο με τον οποίο δυο καλλιτέχνες που έζησαν την ίδια εποχή, έβλεπαν τον κόσμο.
Στην αναζήτησή μας, είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε στενή συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Tel Aviv (TAMA), κάτοχο της συλλογής Kramer με το χαρακτικό έργο του Edvard Munch, έναν εντυπωσιακό θησαυρό με περισσότερα από 150 έργα. Το ΤΑΜΑ συμφώνησε να μας δανείσει περίπου 80 από αυτά για τους σκοπούς της έκθεσής μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά χαρακτικά του Edvard Munch εκτίθενται στην Ελλάδα και πιθανότατα στη Νότια Ευρώπη. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει συνεργασία με το "Μουσείο Munch" στο Όσλο, καθώς και με ιδιωτικούς συλλέκτες οι οποίοι θα μας παράσχουν επιπρόσθετα έργα.
»

«EDVARD MUNCH»
26 Νοεμβρίου 2010 - 27 Φεβρουαρίου 2011
Δευτέρα: κλειστά,
Τρίτη-Σάββατο: 13:00-21:00,
Κυριακή: 11:00-19:00