Κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν στο Βερολίνο

30.10.2009
Μοναδικά έργα κορυφαίων καλλιτεχνών της ελληνικής διασποράς, φιλοξενούνται στο Παράρτημα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου από τις 30 Οκτωβρίου ως 26 Φεβρουαρίου.

Μοναδικά έργα κορυφαίων καλλιτεχνών της ελληνικής διασποράς, φιλοξενούνται στο Παράρτημα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου από τις 30 Οκτωβρίου ως 26 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για χαρακτηριστικά έργα των Βλάσση Κανιάρη, Γιάννη Κουνέλλη, Παύλου (Διονυσόπουλου), Λουκά Σαμαρά και Χρύσας Βαρδέα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Δημήτρη Μπογιατζή.

Η έκθεση πετυχαίνει να αναδείξει στο γερμανόφωνο ευρωπαϊκό χώρο τις σύγχρονες τάσεις του ελληνικού πολιτισμού, να τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού για την Ελλάδα. Τα έργα που περιλαμβάνει, τα οποία επελέγησαν από την επιμελήτρια της έκθεσης, αλλά και της συλλογής του Δημήτρη Μπογιατζή, κριτικό τέχνης Μαρία Κοτζαμάνη, αποτελούν μέ¬ρος μιας ενότητας πεντακοσίων περίπου έργων (ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές και σχέδια) μιας συλλογής εν εξελίξει. Η ιδέα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης ανήκει στον Δημήτρη Μουρκάκο.

Το κοινό χαρακτηριστικό και των πέντε δημιουργών είναι ότι, εξαιρουμένου του Κανιάρη, εδώ και αρκετές δεκαετίες δεν ζουν πια στην Ελλάδα. Αυτό το γεγονός έχει αναμφίβο¬λα επηρεάσει τη δουλειά τους, στην οποία διαπιστώνονται οι επιδράσεις των καλλιτεχνικών ρευμάτων των χωρών στις οποίες έχουν επιλέξει να ζήσουν.

«Βασικό μέρος των δραστηριοτήτων μας στον τομέα των εικαστικών εκθέσεων αποτελεί η παρουσίαση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Πριν από μερικά χρόνια δρομολογήσαμε μια σειρά παρουσίασεις στο εξωτερικό έργων προερχομένων από ιδιωτικές συλλογές, οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε τη σημασία τέτοιων ιδι¬ωτικών πρωτοβουλιών», σημειώνει ο διευθυντής του Παραρτήματος Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

Αναφερόμενος στην παρουσίαση του έργου των πέντε καλλιτεχνών μέσα από μια ιδιωτική συλλογή, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει:«Κατά την άποψή μας, οι συλλέκτες που τα τελευταία χρόνια άρχισαν να παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τα πολύτιμα έργα τους έχουν αναλάβει κατά κάποιον τρόπο ένα έργο που παραδοσιακά ανήκε στα κρατικά μουσεία, και κατ’ επέκταση στο κράτος, καθώς στην Ελλάδα, μέχρι πριν από 10 με 20 χρόνια, δεν υπήρχαν αξιόλογα δημοτικά ή κρατικά μουσεία σύγχρο¬νης τέχνης Μπορούμε επομένως να πούμε ότι οι πρώτοι που άνοιξαν τον δρόμο στην σύγχρονη εικαστική τέχνη στην Ελ¬λάδα ήταν οι συλλέκτες, οι συλλογές των οποίων βεβαίως περιελάμβαναν ένα φάσμα μεγαλύτερο από αυτό της σύγ¬χρονης ελληνικής τέχνης.

Info

Τι Έκθεση πέντε καλλιτεχνών της ελληνικής διασποράς στο Βερολίνο μέσα από τη συλλογή του Δημήτρη Μπογιατζή

Που: Παράρτημα Ελληνικού Πολιτισμού του Βερολίνου

Πότε: 30 Οκτωβρίου ως 26 Φεβρουαρίου