Πλούσιο το πρόγραμμα του ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ Λάρισας!

15.10.2007
Ποικιλόχρωμο, πολυδιάστατο, φρέσκο και ικανό να προσελκύσει τα βλέμματα όλων των ηλικιών του θεατρόφιλου κοινού είναι το ρεπερτόριο, και οι παράλληλες δραστηριότητες που ετοιμάζει το «Θεσσαλικό Θέατρο» για το φετινό χειμώνα.
Ποικιλόχρωμο, πολυδιάστατο, φρέσκο και ικανό να προσελκύσει τα βλέμματα όλων των ηλικιών του θεατρόφιλου κοινού είναι το ρεπερτόριο, και οι παράλληλες δραστηριότητες που ετοιμάζει το «Θεσσαλικό Θέατρο» για το φετινό χειμώνα.

Μία σύγχρονη δυνατή ελληνική κωμωδία, ένα αγαπημένο παιδικό μυθιστόρημα και ένα σημαντικό έργο της ελληνικής λογοτεχνίας συνθέτουν το πρώτο μέρος των φετινών παραγωγών του « Θεσσαλικού Θεάτρου.

Οι παραγωγές του «Θεσσαλικού Θεάτρου» είναι :

- Παπαθανασίου ? Ρέππα : «Μπαμπάδες με ρούμι»:Η αυλαία στην Κεντρική Σκηνή θα ανοίξει φέτος με τη σπαρταριστή κωμωδία των Θανάση Παπαθανασίου ? Μιχάλη Ρέππα « Μπαμπάδες με ρούμι » που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος.

Οι Μπαμπάδες με ρούμι είναι μια επίθεση στην υποκρισία και μια καταγγελία στην ηθική και κοινωνική κατάπτωση , καμουφλαρισμένη επιδέξια και με τεχνική ακρίβεια πίσω από τις προσφιλείς μάσκες της σάτιρας, της μεγέθυνσης, της φαινομενικής ελαφρότητας και της επικαιρότητας.
Οι δύο συγγραφείς στηρίζονται στον επικρατούντα θεό της σύγχρονης εποχής : το χρήμα. Ο θεός της πλεονεξίας, της λαιμαργίας, της απληστίας και του ανικανοποίητου κινεί τα νήματα του έργου. Κι όλα αυτά με τη γνωστή καυστική , ακραία χιουμοριστική πένα των δύο επιτυχημένων συγγραφέων , που έκανε το έργο να καταγραφεί σαν μια από τις καλύτερες κωμωδίες των τελευταίων ετών.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα επιμεληθεί η Ελένη Στρούλια, ενώ τους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι : Άννα Γκλέτσου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Πόπη Πελτεκοπούλου, Μάνος Πίντζης, Χρήστος Χαλβατζάρας και Βίκυ Ψαλτίδου.

- Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη : «Το μοιρολόγι της φώκιας» : Η θεατρική μεταφορά του πολύ σημαντικού, διηγήματος του κορυφαίου μας συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη « Το μοιρολόγι της φώκιας ».
Η μικρή Ακριβούλα χωρίς να το θέλει χάνεται μέσα στα κύματα, και μοιρολογείται από μια φώκια, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να λειτουργεί εξακολουθητικά σαν άψυχη μηχανή: ο βοσκός παίζει το σουραύλι του, ενώ η γιαγιά του παιδιού, η γρια-Λούκαινα ανεβαίνει το μονοπάτι αγνοώντας το φοβερό περιστατικό. Η θεατρική μεταφορά του στη σκηνή μέσα από τα μάτια της γριάς Λούκαινας , φωτίζει τα γεγονότα μέσα στην τραγική τους διάσταση. Ο λόγος γίνεται θέατρο με μουσική , μικτές τεχνικές σ’ ένα πάντρεμα του τραγικού με το σήμερα.
Οι θεατές, γίνονται συμμέτοχοι και συμμετέχοντες στη θεατρική διάσταση του λόγου του Παπαδιαμάντη ενώ η παράσταση αποτελεί επιπλέον και πρόταση ? πρόσκληση στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων, όπου το συγκεκριμένο κείμενο διδάσκεται, να έρθουν σε επαφή με τη θεατρική του μεταφορά στη σκηνή , να συγκρίνουν και να προβληματιστούν.

Στη θεατρική μεταφορά του διηγήματος θα παίξει η Πόπη Πελτεκοπούλου. Η θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία είναι του Άκυ Μητσούλη. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

- Λούις Κάρρολλ : «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»: Τη θεατρική μεταφορά του αγαπημένου και σε όλους γνωστού μυθιστορήματος του Λιούις Κάρρολλ « Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων » έχει επιλέξει το « Θεσσαλικό Θέατρο » για την Παιδική Σκηνή. Το ταξίδι της Αλίκης στο φανταστικό , ονειρικό κόσμο της Χώρας των Θαυμάτων , οι μοναδικές , απροσδόκητες , αστείες καταστάσεις που θα συναντήσει στην περιπλάνησή της , με το τέλος του ταξιδιού να βρίσκει την Αλίκη λίγο πιο ώριμη ,ενώ το όνειρο τελειώνει ή μήπως όχι?

Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων είναι ένα βιβλίο ορόσημο στην παιδική λογοτεχνία ,εξαιρετικά αναγνωρίσιμο σε όλα τα παιδιά και μόνο με το άκουσμα του τίτλου του και η μεταφορά του στη σκηνή θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να μοιραστούν μαζί με την Αλίκη αυτό το υπέροχο ταξίδι στην περιπέτεια και το όνειρο. Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Άκυ Μητσούλη.

- Ερασιτεχνική Σκηνή : Η Ερασιτεχνική σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου συνεχίζει και φέτος τις συναντήσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικά σεμινάρια , αναγνώσεις κειμένων και προετοιμασία της νέας παράστασης η οποία θα παρουσιαστεί , ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε όλη την χρονιά , το Μάιο του 2008.
Όλα αυτά με την καθοδήγηση της υπευθύνου της Σκηνής Πόπης Πελτεκοπούλου. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις συναντήσεις της Ερασιτεχνικής Σκηνής και να γίνουν μέλη της παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6948064624 (κ. Μακρή).

- Παράλληλες εκδηλώσεις : Το «Θεσσαλικό Θέατρο », μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του στο καλοκαιρινό φεστιβάλ Velia Teatro 2007 στο Σαλέρνο της Ιταλίας με τη σύνθεση μονολόγων του Ορέστη από τις « Χοηφόρες » του Αισχύλου στα Αρχαία Ελληνικά, δέχθηκε νέα πρόταση για συμμετοχή στο Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2008.
Σε συνέχεια της ερευνητικής του πορείας πάνω στο αρχαίο δράμα στο πρωτότυπο και με βάση το αρχαίο μετρικό σύστημα, θα παρουσιάσει αρχαία ελληνική τραγωδία, η οποία θα παρασταθεί σύμφωνα με τα αρχαία ελληνικά πρότυπα, στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με κοστούμια, μάσκες, κοθόρνους και ανάλογη μουσική, ενώ στην παράσταση αυτή θα λάβουν μέρος τρεις ηθοποιοί ? υποκριτές , σύμφωνα με τον τρόπο παράστασης του Αρχαίου Δράματος στην εποχή του και με βάση την ερεύνα από τις διαθέσιμες ιστορικές και θεατρικές πηγές.

Nα σημειωθεί πως από το Δ.Σ του θεάτρου έχει αποφασισθεί η επανασύσταση Καλλιτεχνικής Επιτροπής την οποία θα απαρτίζουν Λαρισαίοι πολίτες που ασχολούνται κύρια με το Θέατρο , αλλά και άλλες Τέχνες. Έργο της θα είναι η υποβολή προτάσεων σε σχέση με τα θεατρικά έργα προς το Δ.Σ σε συνεργασία πάντα και υπό την ευθύνη του εκάστοτε Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Το δεύτερο μέρος των θεατρικών παραγωγών του «Θεσσαλικού Θεάτρου» θα ολοκληρωθεί μετά την επανασύσταση και λειτουργία της επιτροπής , και θα καλύψει τη δεύτερη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής καθώς επίσης θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά στα δεδομένα του «Θεσσαλικού Θεάτρου» μια αμιγώς πειραματική παραγωγή , η οποία θα παρουσιαστεί στη Λάρισα καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου , όπως του Καΐρου και αλλού.