BAJOFONDO: Η underground Αργεντινή σάρωσε στο Fuzz (*****)

31.10.2007
Ή αλλιώς, και οι οκτώ ήταν υπέροχοι! Οι πρωτοπόροι του tango electronica - αν και δεν συμπαθούν πλέον αυτή την ετικέτα - τα έδωσαν όλα στη σκηνή του Fuzz, και από ότι ακούγεται άφησαν ξέπνοους τους θεατές τους και στη Θεσσαλονίκη.

Ή αλλιώς... και οι οκτώ ήταν υπέροχοι... (Live 29/10/07)

Οι πρωτοπόροι του tango electronica - αν και δεν συμπαθούν πλέον αυτή την ετικέτα - τα έδωσαν όλα στη σκηνή του Fuzz, και από ότι ακούγεται άφησαν ξέπνοους τους θεατές τους και στη Θεσσαλονίκη.

Οι Bajofondo (του ‘κάτω κόσμου’ επί το ελληνικότερον) πήγαν τα ακούσματά μας ‘beyond’, δίνοντας στην εσωτερικότητα του tango μια διάσταση πολυφωνική, ρυθμική και τρυφερά ηλεκτρονική. Μελαγχολία, θυμός και έρωτας, η λίμπιντο της underground Αργεντινής, ξεσήκωσαν το κατάμεστο Fuzz Club, στο οποίο χόρεψαν... και οι τοίχοι!

Ήταν μια βραδιά γεμάτη μουσικές "του δρόμου" από μία δεμένη παρέα μουσικών-καλλιτεχνών-παραγωγών-τραγουδιστών, αφοσιωμένων στη δημιουργία «σύγχρονης μουσικής από το Rio de la Plata» - όπως χαρακτηριστικά είπε κάποια στιγμή στο live ο Gustavo Santaolalla, ηγετική μορφή του γκρουπ.

«Οι Bajofondo Tango Club είναι ένα δράμα, στου οποίου τους ρυθμούς μπορείτε να χορέψετε» γράφουν οι κριτικές... και αυτό ακριβώς έγινε λίγο μετά τις 9:30, Δευτέρα βράδυ, όταν τα μέλη των Bajofondo πήραν νότα-νότα τις θέσεις τους στη σκηνή.

Τα videowalls «φόρτωσαν», και ο Javier Casalla έπαιξε το εναρκτήριο σόλο για να δώσει το post-tango στίγμα της βραδιάς. Η ψυχή του live, και ιδρυτής του συγκροτήματος, Gustavo Santaolalla (Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης για τις ταινίες Brokeback Mountain και Babel), έσπευσε να ευχαριστήσει το κοινό για την αγάπη του στους Bajofondo.

Απόλυτος σταρ της βραδιάς ο μπαντονεονίστα Martín Ferrés, που ξεδίπλωσε σε ένα συγκινητικά «προσωπικό» σόλο τις κλασικές του καταβολές - Astor Piazzolla - αλλά και την ενασχόλησή του με την πειραματική μουσική. Ο Martín συνθέτει μουσική για θέατρο και χοροθέατρο. Συνθέσεις του έχουν πρωταγωνιστήσει στις πιο σπουδαίες μουσικές σκηνές της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένου και του Teatro Colón στο Μπουένος Άιρες, ενώ έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς μουσικούς του tango.

Την ιμπρεσιονιστική μπαντάνα του Martín... κατάφερε να ανταγωνιστεί μόνο το σόλο του Gustavo από τα «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας», που μας έστειλε σε... road trip στη Λατινική Αμερική! Το κοινό εκτίμησε δεόντως τα Grand Guignol και Pa’ Bailar από το νέο άλμπουμ των Bajofondo με τίτλο Mar Dulce, ενώ η δίωρη συναυλία έκλεισε με πάρτι τρικούβερτο, όπου ο κόσμος και το γκρουπ έγιναν ένα πάνω στην κεντρική σκηνή του Fuzz.


Για την ιστορία

Πάνε 5 χρόνια που ο Gustavo Santaolalla έβαλε σε εφαρμογή μαζί με τον Juan Campodónico την ιδέα να συνενώσει πειραματικά μια ομάδα Αργεντίνων και Ουρουγουανών καλλιτεχνών-μουσικών, ονομάζοντας το project «Bajofondo Tango Club».

Με την πάροδο του χρόνου και τις αλλεπάλληλες εμφανίζεις τους αυτή η κολεκτίβα καλλιτεχνών και μουσικών δημιούργησαν ένα φάσμα μουσικής βασισμένο στο μείγμα των ηλεκτρονικών ειδών (house, trance, trip hop, dub, drum ‘n' bass κ.λπ.) με τους παραδοσιακούς ήχους του tango. Η παρέα έδεσε στις ηχογραφήσεις και η κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ ήταν η επισφράγιση της όλης διαδικασίας.

Οι Bajofondo ενσωματώνουν πια στοιχεία της λατινοαμερικάνικης φολκλόρ μουσικής στις εμφανίσεις τους, και όταν έφτασε η ώρα να γράψουν το νέο τους άλμπουμ, αποφάσισαν να απομακρύνουν τις λέξεις Tango Club και να μικρύνουν το όνομά τους σε Bajofondo.

Ο Gustavo Santaolalla δεν ενστερνίζεται πλέον τον όρο "tango electronica", πιστεύοντας ότι το γκρουπ έχει προχωρήσει πολύ πέρα από αυτό: «Πιστεύουμε ότι κάνουμε τη μουσική του Rio de la Plata, και εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια μουσική που αντιπροσωπεύει το σημερινό ήχο τόπων όπως το Μπουένος Άιρες και το Μοντεβιδέο, προφανώς είδη όπως τα tango, murga, milonga και candombe θα είναι πάντα ζωντανά, επειδή είναι μέρος του γενετικού-μουσικού χάρτη εκείνου του σημείου του κόσμου. Αλλά τα 40 χρόνια της ιστορίας του rock, του hip-hop και της electronica από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, είναι επίσης μέρος εκείνου του χάρτη και ιστορία εκείνου του τόπου».

Η τελευταία τους δουλειά Mar Dulce περιλαμβάνει συμμετοχές που ποικίλουν από τον Elvis Costello και τον Ισπανό ράπερ Mala Rodríguez μέχρι τη Nelly Furtado και τον Ιάπωνα μπαντονεονίστα Ryota Komatsu, αλλά και καλλιτέχνες από το Rio De La Plata.


Bajofondo // Μέλη

- Gustavo Santaolalla κιθάρα, κρουστά, φωνητικά
- Juan Campodónico beats, samples, κιθάρα
- Luciano Supervielle πιάνο, πλήκτρα, scratch
- Javier Casalla βιολί
- Martín Ferrés μπαντονεόν
- Gabriel Casacuberta μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο
- Adrián Sosa τύμπανα
- Verónica Loza VJ, φωνητικά

Bajofondo // Δισκογραφία

- 2002 Bajofondo Tango Club (Universal)
- 2005 Bajofondo presents: Supervielle (Universal)
- 2006 Bajofondo Remixed (Universal)
- 2007 Mar Dulce (Universal)

Τσατσαράγκου Χριστίνα
E-mail: [email protected]

Bajofondo Tango Club - Festival MED: