Λόγοι περί ψυχής στο Μέγαρο

29.09.2010
Η έννοια της ψυχής - που εξακολουθεί να ενδιαφέρει κάθε στοχαστή - απασχολεί τη διάλεξη του Θεματικού Κύκλου «Σημείον Αντιλεγόμενον: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.
Η έννοια της ψυχής - που εξακολουθεί να ενδιαφέρει κάθε στοχαστή - απασχολεί τη διάλεξη του Θεματικού Κύκλου «Σημείον Αντιλεγόμενον: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην εκδήλωση που τιτλοφορείται «Λόγοι περί ψυχής», η Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μ.Ι.Θ.Ε.) Κατερίνα Ιεροδιακόνου επιχειρεί να δώσει μια γεύση από τον προβληματισμό αλλά και τις διαφωνίες των αρχαίων φιλοσόφων γύρω από τη σημασία και τον κεντρικό της ρόλο στον καθημερινό βίο και την ανθρώπινη ευημερία («Οι αρχαίοι φιλόσοφοι για την ψυχή»), ενώ ο φιλόλογος-συγγραφέας Σωκράτης Κουγέας διερευνά το θέμα «Μανιάτικο μοιρολόι και ψυχή: πορείες ασύμπτωτες» με μαρτυρία και τεκμήριο της λαϊκής αντίληψης τα μανιάτικα Τραγούδια του Κάτω Κόσμου, για να αποκαλύψει τον κόσμο της στέρησης και του χωρισμού και την αντίληψη για ό,τι μένει από τον άνθρωπο πέρα από τον κόσμο των ζωντανών.

Την ευθύνη σχεδιασμού του Θεματικού Κύκλου «Σημείον Αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί» - που αποτελεί μέρος των φετινών δραστηριοτήτων του Megaron Plus - έχει ο Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Κοπιδάκης. Ο κύκλος των διαλέξεων αυτών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

Το θέμα της ψυχής και κατ’ επέκταση της αθανασίας της δεν γοήτευσε μόνο τους μεγάλους ποιητές και φιλοσόφους της αρχαιότητας (Όμηρο, Ηράκλειτο, Πλάτωνα, Αριστοτέλη κ.ο.κ.). Βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, απασχόλησε καλλιτέχνες, μύστες και επιστήμονες αλλά και φορείς της λαϊκής μας παράδοσης στα νεότερα χρόνια.

Στο πλαίσιο της τρίτης διάλεξης του Θεματικού Κύκλου Σημείον Αντιλεγόμενον, η Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Μ.Ι.Θ.Ε.) Κατερίνα Ιεροδιακόνου θα μιλήσει με θέμα «Οι αρχαίοι φιλόσοφοι για την ψυχή». Όπως η ίδια σημειώνει «η ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να πράττουν, να αισθάνονται, να ονειρεύονται, η ίδια τους η ζωή, αποδίδονται κατά τους αρχαίους φιλοσόφους στο γεγονός ότι έχουν ψυχή». Όπως όμως πολλοί αρχαίοι φιλόσοφοι συζητούν τη σημασία της στον ανθρώπινο βίο και την ευημερία, υπάρχουν και πολλά σημεία σχετικά με την κατανόηση της έννοιάς της στα οποία διαφωνούν. «Είναι ενιαία η ψυχή ή αποτελείται από μέρη που ασκούν διαφορετικές λειτουργίες; Συνίσταται από ύλη ή είναι άυλη; Βρίσκεται σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο του ανθρώπινου σώματος και σε ποιό; Είναι αθάνατη; Εκτός από τον άνθρωπο, έχουν ψυχή και τα άλλα ζώα;» είναι μερικά από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται.

Από τον κόσμο των στοχαστών της αρχαιότητας, ο φιλόλογος και συγγραφέας Σωκράτης Κουγέας θα μας μεταφέρει στη συνέχεια σε κείνον του ανώνυμου πλήθους που με τις απλές μορφές του λαϊκού λόγου (το μοιρολόι και το παραμύθι κυρίως) είτε θρήνησαν για τα πάθη της ψυχής είτε ύμνησαν την αθανασία της. Η διάλεξή του με θέμα «Μανιάτικο μοιρολόι και ψυχή: πορείες ασύμπτωτες» αναφέρεται στην πορεία της μετά το θάνατο ψυχής, στο ποιά είναι η θέση της στο θρηνητικό άσμα των ζωντανών και στον κόσμο που αναδύεται μέσα απ’ αυτό. Στο πού η ψυχή βρίσκει καταφύγιο στα μοιρολόγια και πού τα μοιρολόγια επιτρέπουν στην ψυχή να εισβάλλει σ’ αυτά.

ΙΝFO:
Τι: «Λόγοι περί Ψυχής» στη σκηνή του Megaron Plus!
Πότε: Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010, ώρα έναρξης 7 μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ