Στο κρεβάτι με τον Λόρκα

04.01.2008
30 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναζητούν τη μούσα του ποιητή στο σπίτι του και εκθέτουν τα έργα τους στην εξοχική κατοικία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο...
30 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο αναζητούν τη μούσα του ποιητή στο σπίτι του και εκθέτουν τα έργα τους στην εξοχική κατοικία του Γκαρθία Λόρκα, η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο...

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα το αποκαλούσε «ντουέντε» - στα Ισπανικά, το ξωτικό, η σκοτεινή, εξωλογική μούσα που οδηγεί τους ποιητές σε τραγικά βάθη.

Αυτή η μούσα που αναζητούν όλοι οι καλλιτέχνες για να πετύχουν την αληθινή δημιουργία, ίσως να κατοικεί ακόμα στο σπίτι του Ισπανού ποιητή. Γι' αυτό τριάντα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο την αναζήτησαν στο Λα Χουέρτα ντε Σαν Βισέντε, στη Γρανάδα.

Από τον τραγουδιστή του φλαμένκο Ενρίκε Μορέντε έως το εικαστικό ζευγάρι των Βρετανών Γκίλμπερτ και Τζορτζ επισκέφθηκαν το σπίτι του τα τελευταία δύο χρόνια αναζητώντας ίχνη τού μυστηριώδους πνεύματος κι εγκατέστησαν τις δικές τους εμπνεύσεις στην κρεβατοκάμαρα του Λόρκα, πίσω από το πιάνο του, στην κουζίνα...

«Για πάντα εδώ» («Εverstill») ονόμασαν την έκθεση που συνεχίζεται έως τώρα στην παραδοσιακή ανδαλουσιανή θερινή κατοικία του ποιητή, που μετατράπηκε σε μουσείο μετά τη δολοφονία του το 1936.

«Έκανα διαλογισμό στο κρεβάτι του», είπε ο Νεοϋορκέζος ποιητής και περφόρμανς άρτιστ Τζον Τζιόρνο, ο οποίος ήταν το θέμα της ταινίας του Αντι Γουόρχολ «Sleep», που προβλήθηκε στα εγκαίνια. «Σκέφτηκα εδώ έγραψε τα ποιήματα, εδώ ένιωσε μοναξιά, εδώ κατασκεύασε την πλοκή της δραπέτευσης από την οικογένεια που αγαπούσε, επειδή ήταν γκέι, όπως εγώ».

Οι Γκίλμπερτ και Τζορτζ χρησιμοποίησαν την κρεβατοκάμαρα του Λόρκα περισσότερο κυριολεκτικά. Φωτογράφησαν τους εαυτούς τους, όπως συνηθίζουν σε κάθε έργο τους, πάνω στο κρεβάτι φορώντας τουίντ κοστούμια. Η εικόνα εκτίθεται πάνω από το γραφείο του Λόρκα και ο τίτλος της «Στο κρεβάτι με τον Λόρκα». Οι δυο τους ξαπλωμένοι κάτω από την εικόνα της Παναγίας μοιάζουν με αποξενωμένους εραστές ή ξύπνια πτώματα.

«Σκεφτήκαμε να του δώσουμε τον τίτλο Νεκρός στο κρεβάτι με τον Λόρκα, αλλά το Στο κρεβάτι με τον Λόρκα» ακουγόταν καλύτερα», είπε ο Τζορτζ και ο Γκίλμπερτ αστειεύτηκε: «Μοιάζει με νεκροφιλία χωρίς να πηγαίνεις φυλακή», αλλά σε πιο σοβαρό τόνο είπε: «Πρόκειται για την καταπίεση προκειμένου να κρύψει τη σεξουαλικότητά του από τη μητέρα του. Αν θες να έρθεις κοντά σε ένα θέμα, πρέπει να έρθεις κοντά στο λιγότερο δημόσιο μέρος της ζωής του».

Πίσω από το κρεβάτι του Ανδαλουσιανού ποιητή, δύο Ισπανοί καλλιτέχνες, οι David Bestue και Marc Vives, εγκατέστησαν ένα κουκλοθέατρο σε ανάμνηση αυτών που είχαν δημιουργήσει ο Λόρκα μαζί με τον συνθέτη Μανουέλ ντε Φάλια, για τη μικρή αδελφή του.

Σοφία Στυλιανού