''Η Ελένη'' του Γιάννη Ρίτσου

02.04.2002
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο "Η Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου, που θα διαδεχθεί στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Υπόγειο, τον "Βόιτσεκ" του Γκέοργκ Μπύχνερ, από την Πέμπτη 4 Απριλίου. "Η Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στην Αθήνα για 8 μόνο παραστάσεις και στη συνέχεια σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας και στο Κέντρο Αρχτεκτόνων Μεσογείου.
&00 Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο "Η Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου, που θα διαδεχθεί στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Υπόγειο, τον "Βόιτσεκ" του Γκέοργκ Μπύχνερ, από την Πέμπτη 4 Απριλίου.
"Η Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου πρωτοπαρουσιάστηκε πέρσι στην Αθήνα για 8 μόνο παραστάσεις και στη συνέχεια σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας και στο Κέντρο Αρχιτεκτόνων Μεσογείου.

Όπως λέει και ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Παπαβασιλείου "το σχέδιο της "Ελένης" έχει τις ρίζες του στη θεατρική βραδιά που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1999 στην Πνύκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τίτλο "Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος". Αυτή η βραδιά ήταν η αφορμή για κάποιες πιο συγκεκριμένες σκέψεις για τον ποιητή γενικά και για το χαρακτήρα, την υφή, την εμβέλεια των θεατρικών του κειμένων ειδικότερα. Το Θέατρο του Ρίτσου είναι ένα θέατρο γλώσσας και ιδεών. Το ανθρώπινο πάθος, είτε τη "γυναικεία" ψυχή αφορά είτε την "ανδρική", φωτίζεται στοργικά και συνάμα ανελέητα ως έρμαιο μιας υπέρτερης διαπλοκής δυνάμεων, που φέρουν τα ωραία ονόματα Πόθος, Δόξα, Ομορφιά, και συνθέτουν το δίχτυ της Μοίρας μας."

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική ο Γιάννης Μεταλλινός και τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος.
Παίζουν ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Νίκος Σακαλίδης.

Πρεμιέρα: Πέμπτη 4 Απριλίου
Παραστάσεις: Τρίτη-Σάββατο 21.30
Κυριακή 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό)