«Βραδιές Κουκλοθέατρου» στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

16.02.2010
Το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA), φιλοξενεί «Βραδιές Κουκλοθέατρου», με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης όλων όσων ενδιαφέρονται για το κουκλοθέατρο.

Το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA), φιλοξενεί «Βραδιές Κουκλοθέατρου», με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης όλων όσων ενδιαφέρονται για το κουκλοθέατρο.

Οι εναλλασσόμενες παραστάσεις που θα παρουσιαστούν, από διαφορετικό θίασο κάθε φορά, δίνουν τη δυνατότητα στο ενήλικο αθηναϊκό κοινό, να έλθει σε στενή επαφή με τη μοναδική αυτή μορφή τέχνης της εμψύχωσης και του ονείρου.


Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»
Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου
Κάθε Πέμπτη στις 22.00, από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 25 Μαρτίου 2010, στην αίθουσα Black Box


Το Πρόγραμμα των Παραστάσεων:

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010, στις 22:00
ΚΟΚΟΥΜΟΥΚΛΟ: «Το όνειρο του Γερο-Ταρκάν»,
«Το Κάδρο» Σ. Κουκλουβελάκου
«Νηματζόρε» Α. Παπαχατζής

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010, στις 22:00
«Συνεργείο Κουκλοθεάτρου»
«Λεμονιά»
«Σελίδα 251»

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010, στις 22:00
Φίρδυν-Μίγδην: «Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα»
ΑΝΤΑΡΑ: «Φασουλής»

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, στις 22:00
BARUTI: «Στιγμές Αγάπης»
Παύλος Καββαδίας: «Μουστρουφίνος, ο περιπλανώμενος ζωγράφος»

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010, στις 22:00
ParaMana: «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το Μισοφέγγαρο»

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010, στις 22:00
Τα φτερά του μύθου: «Το όνειρο του μολυβένιου στρατιώτη»

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78
τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Εισιτήριο: 10€
Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3463333
Εισιτήρια προπωλούνται και στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 13:00 / Κρατήσεις: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 13:00

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις

Το όνειρο του Γέρο Ταρκάν
Μαριονέτα και κούκλα άμεσου χειρισμού (2003)
Διάρκεια 15 λεπτά

Μια παράσταση που μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε στη ζωή και τις συνήθειες ενός σοφού ανθρώπου, που έχει ξεχαστεί ανάμεσα στα παλιά του βιβλία. Ξεφυλλίζει κιτρινισμένες σελίδες και εκείνες του επιφυλάσσουν κρυμμένες εκπλήξεις και τον παρασύρουν μακριά από το χώρο και τον χρόνο. Μια παράσταση αφιερωμένη στην δύναμη και τη μαγεία των βιβλίων καθώς και στους αναγνώστες που «ταξιδεύουν» μαζί τους.
Σκηνοθεσία - κατασκευή κούκλας Ηρώ Θεοδώρου
Χειρισμός ομάδα Κοκου-Μουκλό
Επιμέλεια Στάθης Μαρκόπουλος

Το Κάδρο
Κούκλα αντικείμενο με χειρισμό από απόσταση (2003)
Διάρκεια 15 λεπτά

Μέσα στο κάδρο μια φιγούρα κολυμπάει στο σκοτάδι.
Το ορθογώνιο πλαίσιο του κάδρου είναι το «όριο» του κόσμου της, μέχρι που...
κάτι την κάνει να ξεπεράσει τους φόβους της και να ανακαλύψει ότι της έλειπε.
Ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωντανεύουν από την κίνηση και τη μουσική.
Σκηνοθεσία - κατασκευή κούκλας Βάσω Γιαρένη
Χειρισμός Ομάδα Κοκου-Μουκλό
Επιμέλεια Στάθης Μαρκόπουλος
Μουσική επιμέλεια Μάρκος Μανουσογιαννάκης
«Κολάζ» από ηλεκτρονική μουσική

Νηματζόρε

Στο μικρό το ταβερνάκι ο Σταύρος με τις διπλοπενιές του και η Μαριλένα με το χορό της, αναβιώνουν παλιές και καλές εποχές. Δύο μαριονέττες με κέφι ζωντανεύουν .... την καρδιά μας."
Διάρκεια: 15 λεπτά.
Σταυριάνα Κουσκουβελάκου - Αλέξης Παπαχατζής

Ομάδα κουκλοθέατρου Κοκου-Μουκλό
www.kokoumouklo.gr

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2003 μέσα από το εργαστήρι του Σ. Μαρκόπουλου από τις κουκλοπαίκτριες Βάσω Γιαρένη και Ηρώ Θεοδώρου, ως Αστικής Μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Από τότε έχει σαν μόνιμη έδρα το εργαστήριο Κουκλοθεάτρου «Κοκου-Μουκλό». Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει επτά παιδικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις για ενήλικες.
Είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας UNIMA, (Union Internationale de la Marionnette)


«Συνεργείο Κουκλοθέατρου»
«Λεμονιά»
«Σελίδα 251»

Η "Λεμονιά", είναι η ιστορία μιας γιαγιάς που φτιάχνει με το ζυμάρι της άλλες κούκλες, δημιουργεί ένα πολυδύναμο περιβάλλον, και μέσα σ‘ αυτό θυμάται, γελάει, θυμώνει, παίζει, ονειρεύεται. Πάνω απ’ όλα όμως συνειδητοποιεί την ομορφιά της ζωής, που βρίσκεται με μοναδικό τρόπο σε όλες τις ηλικίες.

Σελίδα 251. Μία συγγραφέας γράφει. Πλάθει με την πέννα της τους ήρωες μίας ξεχωριστής ιστορίας. Μιας ατελείωτης αγάπης. Η ιστορία ξεδιπλώνεται λίγο λίγο, και όταν η γραφή φτάνει στη σελίδα 251 οι ήρωες ζωντανεύουν. Δυο ζωές, μία αγάπη, δίχως τέλος.

Συνεργείο Κουκλοθέατρου. Η ομάδα «Συνεργείο Κουκλοθέατρου», ή αλλιώς η Σταυριάνα και η Βαγγελιώ, ηθοποιοί και κουκλοπαίκτριες, με ξεχωριστές αλλά παράλληλες πορείες, δημιουργούν μία κοινή παράσταση και ζωντανεύουν το δικό τους συνεργείο κουκλοθέατρου.

ΦύΡδηΝ ΜΙγΔηΝ: «Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα»
ΑΝΤΑΡΑ: «Φασουλής»

«Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα»
Μια κουκλο-περιπέτεια με αφηγηματικό μέσο τη μουσική.
Για παιδιά 3-93 χρονών και νέους όλων των ηλικιών. Ένα παιδί, η Φλοξ, ανακαλύπτει τον κόσμο μέσα από την ελευθερία της παιδικής φαντασίας ώσπου... ένα μεγάλο "πρέπει" διακόπτει το παιχνίδι της και την αναγκάζει να ακολουθήσει διαδρομές που η ίδια δεν θα επέλεγε. Ο φόβος και η αγωνία παίρνουν τη θέση της χαράς και της ανακάλυψης.
Όμως.. Κάθε πρόβλημα φέρνει μαζί του ένα δώρο. Όσο πιο μεγάλο το πρόβλημα τόσο πιο μεγάλο το δώρο.

ΦύΡδηΝ ΜΙγΔηΝ
Η ομάδα ΦύΡδηΝ ΜΙγΔηΝ αποτελείται από τη Ζωή Βλάσση και τη Νατάσσα Ταπάκη. Είναι απόφοιτες του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με σπουδές στη Real Escuela Superior de Arte Dramatico της Μαδρίτης. Συνεργάζονται καλλιτεχνικά από το 2003.

Αντάρα. Το κουκλοθέατρο Αντάρα δημιουργήθηκε από τον Άγγελο Ρωμαντζή το 2006 είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά όπου και πραγματοποίησε διπλωματική εργασία με θέμα ‘Μηχανικό σύστημα ελέγχου κίνησης μαριονέτας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με χρήση μικροελεγκτή’.
Παρακολούθησε το 2004-2005 το εργαστήρι κουκλοθέατρου ‘Αγιούσαγια!’ του Στάθη Μαρκόπουλου. Από τότε δίνει παραστάσεις στους δρόμους της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε άλλους χώρους. Συμμετείχε το 2009 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στο Κιλκίς. Έχει συνεργαστεί με τον Στάθη Μαρκόπουλο (κατασκευή κούκλας, σκηνικών και εμψύχωση κούκλας) στις παραγωγές ‘Το ακορντεόν του Αι Βασίλη’ για την χριστουγεννιάτική συναυλία της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και για την παράσταση κουκλοθέατρου 'Πετροτσουλούφης'. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθέατρου - Unima hellas.

BARUTI στην άκρη της κλωστής: «Στιγμές Αγάπης»
Παύλος Καββαδίας: «Μουστρουφίνος, ο περιπλανώμενος ζωγράφος»

Στιγμές Αγάπης
Μια συναυλία με απίθανους χαρακτήρες. Η Βραζιλιάνα χορεύτρια της «σάμπα», Miss Maruka. O Mr. Dupi ,το μεγάλο αστέρι του ροκ, που ψάχνει στο κοινό την αγαπημένη του. Μια μουσική παράσταση βασισμένη σε κωμικά σκέτς. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο κοινό και την κούκλα.
Διάρκεια: 40 λεπτά.
Τεχνική: μαριονέτα (ύψος 90 εκατοστά-25 κλωστές).
Εμψυχωτής: Francisco Brito
Παράσταση κατάλληλη για όλες της ηλικίες

Μουστρουφίνος, ο περιπλανώμενος ζωγράφος
H παράσταση έχει σχεδιαστεί για το δρόμο.
Ο ήρωας είναι μία μαριονέτα που ζωγραφίζει πραγματικά, με νερομπογιές.
Πρώτα λοιπόν, γίνεται η επιλογή του μοντέλου. Ο Μουστρουφίνος επιλέγει με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια ή τουλάχιστον προσπαθεί!
Υπάρχει το προκαταρκτικό στάδιο γνωριμίας με το μοντέλο, όπου η προσωπικότητα του μεγάλου ζωγράφου αρχίζει και φαίνεται. Είναι στριμμένος, ντροπαλός, σιχασιάρης αλλά συγχρόνως ευαίσθητος και ερωτιάρης!
Ζωγραφίζει με πολύ πάθος, χρησιμοποιώντας τον κουκλοπαίκτη σαν να ήτανε υπηρέτης του και στο τέλος πηγαίνει στο μοντέλο με το πορτραίτο που έφτιαξε και του το δίνει. Ακολουθεί ο συγκινητικός αποχωρισμός από το μοντέλο!

Παύλος Καββαδίας
Ασχολείται με το κουκλοθέατρο από το 1998. Παραστάσεις: Το πνεύμα του δάσους, μία τεράστια κούκλα, που ζήτησε από τα παιδιά τη βοήθειά τους για να ξαναγίνει κάποτε το καμένο βουνό, δάσος. Ο κυνηγός και ο φασιανός σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ορνιθολογική Εταιρεία» και την «Clean up Greece» . Ποια νομίζει ότι είναι αυτή η φύση τέλος πάντων;. Μια παράσταση με γαντόκουκλες και μαρότες που σατίριζε την νοοτροπία των «μοντέρνων» ανθρώπων, που αισθάνονται πιο άνετα στο «τσιμέντο» παρά στη φύση. Τα Ποντικοκουνήματα. Παίχτηκε στους δρόμους της Αθήνας σε φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις. Μουστρουφίνος, ο περιπλανώμενος ζωγράφος.
Το ποντικάκι που ήθελε να παίξει ακορντεόν. Μία παραλλαγή της παράστασης Τα Ποντικοκουνήματα, φτιαγμένη ειδικά για μικρά παιδιά.
Είναι μέλος της UNIMA Ελλάς από το 2001.

ParaMana:
«Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το Μισοφέγγαρο»

Υπάρχουν πράγματα που μόνο οι στρατιώτες βλέπουν. Μόνο αυτοί ξέρουν πως είναι... αυτοί και οι δικοί τους, που τους περιμένουν... Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο γιαπωνέζικο παραμύθι Tsuki no Waguma, (The Crescent Moon Bear). Μέσα από την χρήση διαφόρων τεχνικών του Θεάτρου Σκιών, της αφήγησης και της ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής ταξιδεύουμε πίσω στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων και στις μη αναστρέψιμες συνέπειες του.

«Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το Μισοφέγγαρο» είναι ένα παραμύθι για ενήλικες, που μιλά για την απώλεια, τον πόνο, τη ζωή και το θάνατο , την αγάπη αλλά και για το περιπετειώδες ταξίδι ενός μικρού παιδιού που θέλει να σώσει την ψυχή του πατέρα του.
Τεχνική: Πειραματικό Θέατρο Σκιών, απεικόνιση τρισδιάστατης εικόνας.
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης
Κατασκευές-Φιγούρες: Στάθης Τσεμπερλίδης
Σχεδιασμός και Κατασκευή της Μηχανής: Αποστόλης Σορολοπίδης Σύνθεση Μουσικής, Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Γιαννουλάκης
Εμψύχωση φιγούρας - Αφήγηση: Αναστασία Παράβα
Μετάφραση κειμένου: Eliane Powels, Αναστασία Παράβα
Καλλιτεχνική επιμέλεια και επεξεργασία κειμένου: Μάγκη Πούπλη
Διάρκεια: 50 λεπτά
Ηλικίες: Ενήλικο κοινό +14.

ParaMana
Το Κουκλοθέατρο ParaMana ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να παντρέψει το παραδοσιακό κουκλοθέατρο με τις νέες και καινοτόμες τεχνικές που το διέπουν. Από το 2007 συνεργάζεται με το εργαστήριο θεατρικών κατασκευών PUPP’art όπου μαζί διοργανώνουν εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για ενήλικες και παιδιά, αλλά και αναλαμβάνουν την κατασκευή θεατρικής κούκλας, μάσκας, σκηνικών και αντικειμένων για άλλους θιάσους. Το κουκλοθέατρο ParaMana δημιουργεί παραστάσεις για ενήλικες αλλά και για παιδικό κοινό, στο δρόμο και στο θέατρο. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει δυο παραστάσεις για ενήλικο κοινό: Femme Squelette και ‘02-02’. Η ParaMana έχει παίξει σε διάφορους χώρους στην Αθήνα και στο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς και στο Φεστιβάλ Imagini dell’interno στο Pinerolo της Ιταλίας.

Το όνειρο του μολυβένιου στρατιώτη
Ο μολυβένιος στρατιώτης έρχεται σαν δώρο σ’ ένα παιδικό δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια. Ανάμεσα σ’ αυτά και η χορεύτρια με τον πύργο της που εξουσιάζεται από τον κακό φασουλή. Ο στρατιώτης γοητεύεται από την χορεύτρια? όταν ανάμεσα τους μπαίνει ο φασουλής και τον βάζει σε μια περιπέτεια που θα τον οδηγήσει στη φωτιά?
Ξυπνώντας θα καταλάβει ότι όλη αυτή η περιπέτεια ήταν ένα όνειρο, τόσο έντονο που αναζητά το νόημα του. Τελικά, αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να προτάξει τα θέλω του. Κατορθώνει έτσι να αποδυναμώσει το φασουλή και να βρεθεί ξανά με τη χορεύτρια. Μια ιστορία μέσα από τον κόσμο των παιχνιδιών που μιλάει για τη δύναμη και το θάρρος να αλλάξουμε τη ζωή μας και να τη κάνουμε αυτή που θέλουμε και μας αξίζει.

Τα φτερά του μύθου
Το θέατρο κούκλας τα «φτερά του μύθου» δημιουργήθηκε το 1997 από τον Σπύρο Παπαχρήστου και έχει έδρα τα Σπάτα. Βασικοί στόχοι του είναι η έρευνα και η μελέτη παλαιών και νέων τρόπων έκφρασης της κούκλας, η διάδοση και ανάπτυξη της τέχνης του κουκλοθέατρου μέσα από παραστάσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και διαλέξεις, η παρουσίαση παραστάσεων μετά από αναζήτηση και πειραματισμό για μια νέα αισθητική και κίνηση της κούκλας μέσα στη σύγχρονη θεατρική γραφή, η προσπάθεια, το κουκλοθέατρο να πάρει τη θέση του ανάμεσα στις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα. δρόμους
Από το 1997 οργανώνει κάθε χρόνο εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας και μάσκας για παιδιά και ενήλικες στο χώρο του εργαστηρίου στα Σπάτα. Επίσης έχει οργανώσει εργαστήρια, σε συνεργασία με Δήμους και πολιτιστικούς φορείς, σε εκπαιδευτικά προγράμματα Ν.Ε.Λ.Ε, σε δημόσια Ι.Ε.Κ στο Κ.Ε.Θ.Ε.Α «Παρέμβαση» και στο «Μικρό Πολυτεχνείο».