«Από το Γιάλοου Κιντ στον Κόναν» στην Ελληνοαμερικανική

12.04.2010
Διάσημους σχεδιαστές κόμικς που θα αποκαλύψουν τα μυστικά της τέχνης τους θα φιλοξενήσει η έκθεση-γιορτή «Comicdom Con Athens» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Ο λόγος για τους φανταστικούς υπερήρωες -που ακόμη κι αυτοί έχουν την αχίλλειο πτέρνα τους ή τα ερωτικά σκιρτήματά τους- αλλά και τους πιο απλούς αγαπητούς πρωταγωνιστές των κόμικς, οι οποίοι θα βγουν για λίγο από τις σελίδες των περιπετειωδών ιστοριών τους, για να «ταξιδέψουν» στη χώρα μας.

Κι αυτό θα γίνει μέσω της τριήμερης επίσκεψης των «πατεράδων» τους, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, με αφορμή τη μεγάλη γιορτή-αφιέρωμα στα κόμικς «Comicdom Con Athens», που θα πραγματοποιείται από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή για πέμπτη χρονιά.

Η έκθεση «Από το Γιάλοου Κιντ στον Κόναν» θα αφηγηθεί την ιστορία των κόμικς.

Μικροί και μεγάλοι, μέσα από εργαστήρια, μπαζάρ ελληνικών καταστημάτων κόμικς και εκδοτικών εταιρειών, παρουσιάσεις νέων τίτλων, εκθέσεις, διαλέξεις, ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια, προβολές κι άλλες εκδηλώσεις θα διερευνήσουν τα μυστικά της Ενατης Τέχνης, παρέα με μεγάλα ονόματα δημιουργών από τη διεθνή σκηνή των κόμικς, όπως είναι οι Τζον (Σαλβατόρε) Ρομίτα Τζούνιορ, Μάικ Κάρεϊ, Ντ’ Ισραέλι και Κάιλ Χοτζ.

Ο Τζον Ρομίτα Τζούνιορ, από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος αποφάσισε να ακολουθήσει με επιτυχία τα βήματα του πατέρα του, του θρυλικού σχεδιαστή του «Σπάιντερμαν», Τζον Ρομίτα Σίνιορ, θα μοιραστεί με το κοινό τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει αποκτήσει στη διάρκεια της πορείας του, η οποία μετρά τριάντα και πλέον χρόνια.

Σήμερα ο δημιουργός εργάζεται μόνιμα στη σειρά «Αμέιζινγκ Σπάιντερμαν», ενώ πρόσφατα ανέλαβε σχεδιαστής της βελτιωμένης ιστορικής σειράς της Μάρβελ, «Αβέντζερς». Με τον συγγραφέα Μαρκ Μίλαρ δημιούργησαν τη σειρά κόμικς «Κικ-Ας», που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 22 Απριλίου.

Ο Μάικ Κάρεϊ, από το Λίβερπουλ, αυτό το διάστημα γράφει με τον Πίτερ Γκρος τη σειρά κόμικς της «Βέρτιγκο», «Δε Ανρίτεν», είναι ο μόνιμος συγγραφέας του κόμικς της «Μάρβελ», «Χ-Μεν: Λίγκασι», ενώ υπογράφει το σενάριο της νέας κινηματογραφικής ταινίας «Φροστ Φλάουερς».

Ο βραβευμένος σχεδιαστής κόμικς, μελανωτής και εικονογράφος Ντ’ Ισραέλι (Ματ Μπρούκερ) έχει δουλέψει με σημαντικά περιοδικά για τη δημιουργία χαρακτήρων, όπως του Λάζαρους Τσερτσγιαρντ, αλλά και για σειρές όπως το «Λόου Λάιφ», «Δε Βορτ», «Φιούτσερ Σοκς» και «Δικαστής Ντρεντ».

Οσον αφορά τον Κάιλ Χοτζ, εκείνος με τη σειρά του θα αναλάβει να «ανατριχιάσει» το κοινό και να το μάθει πώς μπορεί κάποιος να προκαλέσει τρόμο μέσα από ένα «horror» κόμικς.

Η «αφήγηση» της ιστορίας των κόμικς θα γίνει επίσης μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Από το Γιάλοου Κιντ στον Κόναν», η οποία από την Παρασκευή έως και τις 15 Μαΐου, θα «ξεναγεί» τους θεατές στον μαγικό κόσμο της αμερικανικής έντυπης ποπ κουλτούρας, από το πρώτο έγχρωμο στριπ, «Το Κίτρινο Παιδί» του Ρίτσαρντ Φέλτον Αουτκολτ, έως τον «Κόναν», τον χαρακτήρα των ιστοριών του Ρόμπερτ Εργουϊν Χάουαρντ.

Συγκεκριμένα θα εκτεθούν τριάντα ένα πρωτότυπα έργα των Νιλ Ανταμς (Μπάτμαν, Χ-Μεν), Καρλ Μπαρκς (Ντόναλντ Ντακ, Σκρουτζ ΜακΝτακ, Χιούι, Λιούι και Ντιούι Ντακ), Μίλτον Κανίφ (Ο Τέρι και οι Πειρατές), Τοντ ΜακΦάρλαν (Σπόουν), Χάουαρντ Τσέκιν, Γουίνσορ Μακέι, Ρόι Τόμας, Αρτ Σπίγκελμαν, Γουόλτ Κέλι κ.ά.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Διοργανωτές: Ελληνοαμερικανική Ενωση - Comic-­ dom Press, Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
Ημέρες - ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή 16/4, 5.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ. Σάββατο 17/4 - Κυριακή 18/4, 11.00 π.μ. - 9.30 μ.μ.
Ωρες λειτουργίας έκθεσης «Από το Yellow Kid στον Conan»: Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Απριλίου, 5.00 μ.μ. Δευτέρα-Παρασκευή, 12.00 - 9.00 μ.μ., Σάββατο: 10.30 π.μ. - 3.30 μ.μ. Κυριακή κλειστά. Εως 15 Μαΐου.
Είσοδος ελεύθερη.
Τόπος: Ελληνοαμερικανική Ενωση. Μασσαλίας 22. Τηλ. 210 - 3680900.

Ν. Αυλωνίτη