1ο Συνέδριο Χορού: Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική

20.04.2010
To 1ο Συνέδριο Χορού με θέμα «Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική» θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 23, 24 και 25 Απριλίου.

To 1ο Συνέδριο Χορού με θέμα «Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική» θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 23, 24 και 25 Απριλίου.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου (22/4) θα φιλοξενηθούν στο Ναύπλιο, ενώ αυτές της 23ης, 24ης και 25ης Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Banquet.

Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική
Η έρευνα, η ανάλυση και η κριτική μελέτη, όπως αναπτύχθηκαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και ενσωματώθηκαν ενεργά στις Χορευτικές Σπουδές διεύρυναν το πεδίο των αναζητήσεων σε τομείς διαφορετικών κατευθύνσεων: από τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία μέχρι τις νευροεπιστήμες και τις νέες τεχνολογίες. Η πρόσμιξη των τάσεων και επιρροών που δέχτηκε το σημαίνον σώμα μετουσιώθηκαν σε γόνιμα ερεθίσματα για τους χορογράφους αλλά και τους χορευτές επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο σύνθεσης και εκτέλεσης των έργων.
Το Συνέδριο επιχειρεί να διερευνήσει τις παραπάνω τάσεις, να θέσει καίρια ερωτήματα που αφορούν τόσο τους δημιουργούς όσο και τους χορευτές και να τοποθετήσει εύστοχα τον χορό ανάμεσα σε συγγενή επιστημονικά πεδία, ως αυτόνομο ακαδημαϊκό αντικείμενο. Για την ολοκληρωμένη και έγκυρη τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα αυτά θα καταθέσουν την άποψή τους σημαντικοί θεωρητικοί και ακαδημαϊκοί του χορού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, την Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Η ιδέα
Όλα άρχισαν τον Ιανουάριο του 2008, όταν ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων Πέτρος Γάλλιας είχε την ευκαιρία να εκφράσει στους ξένους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την 3η Πλατφόρμα Χορού στο Μέγαρο Μουσικής, τους προβληματισμούς του: «ο ρόλος της Τέχνης στις σύγχρονες κοινωνίες και η δική μας δημιουργική συμμετοχή σε αυτήν γεννούν πολλές σκέψεις: Ποιες είναι οι θεματικές των έργων μας, τα ερεθίσματα, η κατεύθυνση της έρευνάς μας; Πού απευθυνόμαστε και τι προτείνουμε; Σ’ έναν κόσμο όπου οι ισορροπίες μεταβάλλονται διαρκώς, οι πληθυσμοί μετακινούνται, οι οικονομίες κλονίζονται ή καταρρέουν και ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου, πόσο αντέχει το όραμα των σύγχρονων δημιουργών; Ποια η σημασία της τέχνης τον 21ο αιώνα, η θέση και η προσφορά της στην κοινωνία και την εκπαίδευση; Είναι άραγε το ζήτημα εθνικό;».
Τότε, διαπίστωσε ότι τα ίδια ερωτήματα απασχολούσαν και τους συνομιλητές του από το εξωτερικό. Θέλησε, λοιπόν, να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί τους. Έτσι, άρχισε «να διαμορφώνεται η ιδέα της διοργάνωσης ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για τον χορό παράλληλα με την επόμενη, 4η Πλατφόρμα, που θα έφερνε σε διάλογο τη θεωρία και την πράξη, τους Έλληνες δημιουργούς με μερικούς από τους σημαντικότερους φιλοσόφους, αναλυτές και θεωρητικούς του χορού. Ένας διάλογος ανοιχτός όχι μόνο στα μέλη της χορευτικής κοινότητας, αλλά και στον κόσμο που αγαπάει και ενδιαφέρεται για την τέχνη του χορού».
Πολύτιμος υποστηρικτής του εγχειρήματος υπήρξε από την αρχή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη συνέχεια, προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και σύγχρονοι διανοητές της ορχηστικής τέχνης υποστήριξαν πρόθυμα με τις συμμετοχές τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, σε μια ομολογουμένως διόλου ευνοϊκή περίοδο για την ανάληψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών.

Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από τις: Βάσω Μπαρμπούση-Πρόεδρο, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κάτια Σαβράμη-Λέκτορα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Μαρία Τσουβαλά-Λέκτορα στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Πέτρος Γάλλιας.

Οι προσωπικότητες
Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο θα μιλήσουν ξένοι επιστήμονες και δημιουργοί στους οποίους χρωστάει πολλά η θεωρητική εξέλιξη της τέχνης του χορού, όπως οι: Ann Cooper Albright -performer και χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού και Θεάτρου στο Κολλέγιο Oberlin (Η.Π.Α.), Ramsay Burt -Καθηγητής Ιστορίας Χορού στο Πανεπιστήμιο De Montfort (Βρετανία), Susan Leigh Foster, Χορογράφος, Ερευνήτρια, Καθηγήτρια στο Τμήμα World Arts and Cultures στο Πανεπιστήμιο UCLA (Η.Π.Α.), Maxine Sheets-Johnstone -Ερευνήτρια χορού, Επίτιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Όρεγκον (Η.Π.Α.), André Lepecki-Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Performance Studies του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (Η.Π.Α.), η γνωστή στο ελληνικό κοινό χορογράφος Vera Mantero, Sherry B. Shapiro Καθηγήτρια χορού, Διευθύντρια του Τμήματος Women’s Studies στο Κολλέγιο Meredith της Βόρειας Καρολίνας, Sherry B. Shapiro, Svi Shapiro -Καθηγητής, Πρόεδρος του Διδακτορικού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (Η.Π.Α.) και Mårten Spångberg-χορευτής, χορογράφος και διευθυντής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Χορογραφίας στο Πανεπιστήμιο Χορού της Στοκχόλμης (Σουηδία).

Επιπλέον, παράλληλα με τις άλλες επιτροπές, συστάθηκε μία ακόμη από διευθυντές/προγραμματιστές πέντε ευρωπαϊκών φεστιβάλ χορού (Martin M. Bartelt, Rolf Dennemann, Sandra Noeth, Samme Raeymaekers και Norbert Servos), οι οποίοι επέλεξαν τα έργα που θα περιληφθούν στην 4η Πλατφόρμα Χορού, τον φετινό Ιούνιο.

Αποσπάσματα των χορογραφιών αυτών θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ ο κριτικός και αναλυτής χορού Donald Hutera θα συνομιλήσει με τους δημιουργούς τους, παρουσία του κοινού, την Παρασκευή 23 Απριλίου (ώρα: 17.00) και το Σάββατο 24/4 (ώρα: 17.30).

Εκτός των διαλέξεων και των παρουσιάσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σεμινάριο αυτοσχεδιασμού της Αμερικανίδας περφόρμερ, χορογράφου και καθηγήτριας Ann Cooper Albright, το Σάββατο 24 Απριλίου (10:00-12:00).

Info:
Τι:
«Χορευτικά Σώματα: Πρακτικές και Πολιτική»
1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πότε: 23, 24 και 25 Απριλίου
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.