Γουίλιαμ Σαίξπηρ ΜΑΚΒΕΘ

16.05.2002
&00 Τραγωδία του Σαίξπηρ γραμμένη στα 1606 (άλλοι υποστηρίζουν στα 1601) και παιγμένη στη Σφαίρα το 1611, ίσως πρωτύτερα στο Εδιμβούργο. Το θέμα της είναι παρμένο από το Χρονικό του Χόλινσεντ και πραγματεύεται την εγκληματική άνοδο του Μακμπέθ στο θρόνο της Σκωτίας και την τραγική του πτώση.
Ο ήρωας του ελισαβετιανού ποιητή καταπνίγει μια επανάσταση και θεωρεί ότι η πράξη του τον καθιστά ικανό να γίνει βασιλιάς. Δολοφονεί τον νόμιμο ηγεμόνα. Μετά πρέπει να σκοτώσει τους μάρτυρες αλλά και όσους υποψιάζονται το έγκλημα - τους γιους και τους φίλους αυτών που δολοφόνησε. Κι έπειτα όλους εκείνους που είναι εναντίον του. Στο τέλος θα σκοτωθεί ο ίδιος, ολοκληρώνοντας αυτόν τον εφιαλτικό ιστορικό κύκλο.

Στο έργο, που είναι φτιαγμένο από λάσπη και φαντάσματα, από αληθινά γεγονότα και δεισιδαιμονίες, δεν υπάρχει διαφυγή. Με κεντρικά πρόσωπα τον Μακμπέθ και την διψασμένη για εξουσία Λαίδη Μακμπέθ ξετυλίγεται ο παραλογισμός ενός κόσμου στον οποίο ο φόνος επιβάλλεται σαν μοίρα, οι νεκροί ανασταίνονται - για να δικαιώσουν τον αφορισμό του Στανισλάβ Πεκ "Ο,τι φοβόμαστε πιο πού είναι το παρελθόν που επιστρέφει" - και η ανθρώπινη υπόσταση καταθρυμματίζεται χωρίς την παραμικρή πιθανότητα κάθαρσης.


Σκηνοθεσία: Eimuntas Nekrosius
Σκηνικά: Marius Nekrosius
Κοστούμια: Nadezda Gultiajeva
Μουσική: Faustas Latenas
Φωτισμοί: Audrius Jankauskas

ΔΙΑΝΟΜΗ
Μάγισες: Viktorija Kuodyte, Margarita Ziemelyte, Gabrielia Kuodyte
Μακβέθ: Kostas Smoriginas
Λαίδη Μακβέθ: Dalia Storyk
Μπάνκο: Vidas Petkevicius
Ντάνκαν: Ramunas Rudokas
Στρατιώτες και άλλοι: Dainlus Gavenonis, Darlus Gumauskas, Kestutis Jakstas, Tomas Tamosaitis

Διευθυντής Σκηνής: Romas Treinys
Ηχητική Επιμέλεια: Rimvydas Gaigalas
Φροντιστήριο: Genadij Virkovski

Διάρκεια παράστασης - 3 ώρες και 50 λεπτά.