''Βάκχες'' του Ευριπίδη

17.05.2002
&00 Βασιλικό Εθνικό Θέατρο της Μ. Βρετανίας Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του sir Peter Hall, που παρουσιάζονται από το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο της Μ. Βρετανίας, εγκαινιάζουν τo φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Η παράσταση παρουσιάζεται σε μετάφραση Colin Teevan, μουσική του Harrison Birtwistle, σκηνικά της Alison Chitty, φωτισμούς του Peter Mumford και κίνηση της Marie Gabriel Rotie.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Lee Have-Jones, Greg Hicks, William Houston, Chunk Iwuji, Rebecca Lenkiewicz, Renzo Murrone, Stefani Pleasence, Margaret Preece, Marie-Gabrielle Rotie, David Ryall, Rachel Sanders, Geoffrey Streatfeild και Clare Swinburne.

Ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός σκηνοθέτης σερ Πήτερ Χολ, έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν αντλήσει έμπνευση από τους αρχαίους έλληνες ποιητές, καταφεύγοντας επίσης στη χρήση της μάσκας. Τούτη τη φορά εμπνέεται από τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, που αν και γραμμένες τον 5ο π.Χ αιώνα παραμένουν κατά τον σκηνοθέτη "ένα έργο, πάντα επίκαιρο". Έργο "αιχμηρό και από τα πιο προκλητικά που έχουν ποτέ γραφεί" το χαρακτηρίζει ο σερ Πήτερ Χολ. "Η αναζήτηση της πίστης από τον άνθρωπο προέρχεται από ένα ένστικτο θρεμμένο με τρόμο και ελπίδα" σημειώνει, προσθέτοντας ότι "το έργο αναφέρεται στα απώτατα όρια, όπου η ελπίδα έρχεται σε αντίθεση με το ένστικτο, η λογική με το αίσθημα, το αρσενικό στοιχείο Με το θηλυκό, το χάος με τη λογική, η δύση με την ανατολή, η ζωή με το θάνατο".
Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.