Η Κλυταιμνήστρα του Ανδρέα Στάικου στις Ράγες

06.03.2008
Ο νέος θεατρικός χώρος «Ράγες», εγκαινιάζεται παρουσιάζοντας το έργο του Ανδρέα Στάικου «Κλυταιμνήστρα;», σε σκηνοθεσία του ίδιου, την Παρασκευή 21 Μαρτίου
Ο νέος θεατρικός χώρος «Ράγες», εγκαινιάζεται παρουσιάζοντας το έργο του Ανδρέα Στάικου «Κλυταιμνήστρα;», σε σκηνοθεσία του ίδιου, την Παρασκευή 21 Μαρτίου.

Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή των σχέσεων Κλυταιμνήστρας και Ηλέκτρας, εμπνευσμένη από τις αρχετυπικές ηρωίδες του Σοφοκλή. Δύο ταλαιπωρημένες θεατρίνες προσπαθούν να θυμηθούν το αρχαίο κείμενο. Το κείμενο όμως χάνεται, τους ξεγλιστρά και τελικά "παίζουν" και "πουλάνε" τον εαυτό τους. Δεν έχουν πια ανάγκη την τραγωδία, την έχουν ενσωματώσει.

Το έργο αρθρώνεται με άξονα ένα συνεχές γλίστρημα των σημασιών, την έκπτωση και παρέκκλιση των νοημάτων στο διηνεκές. Από τον τραγικό λόγο στην καθομιλούμενη γλώσσα κι από τον μύθο στην απομυθοποιητική πεζότητα του βίου, από Ηλέκτρα σε Ηλέκτρα κι από Κλυταιμνήστρα σε Κλυταιμνήστρα, από μεταμφίεση σε ξεμασκάρεμα κι από στιχομυθία σε κουβεντολόι, πορεύονται οι θεατρίνες κουβαλώντας, άγνωστο πού, όλα τους τα υπάρχοντα, μνήμες, βιώματα, κοστούμια και αξεσουάρ στο εμβληματικό μπαούλο της ατελεύτητης θεατρικής πορείας.

Η «Κλυταιμνήστρα;» είναι ένα αφιέρωμα στους ηθοποιούς. Ένα ρεπερτόριο φωνών, αναπνοών, λαχανιασμάτων, χειρονομιών και κινήσεων. Οι ηρωίδες είναι κάτι περισσότερο από ηθοποιοί, γεννάνε θέατρο, ζούνε και καταστρέφονται από το θέατρο. Βαδίζουν με ανείπωτη χαρά προς το χείλος του θεατρικού γκρεμνού.

Η «Κλυταιμνήστρα;» γράφτηκε την περίοδο 1974-75 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του Αντουάν Βιτέζ στο Κονσερβατουάρ Νασιονάλ στο Παρίσι. Ο Γαλλικός τίτλος ήταν «Clytemnèstre peut-être».
Ήταν μια θεατρική άσκηση που εμπνεόταν απ’ τους ηθοποιούς και απευθυνόταν σ’ αυτούς. Το έργο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη γαλλική εκδοχή του στο θέατρο Ranelagh στο Παρίσι το 1981.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1987 προκαλώντας πολύ μεγάλη αίσθηση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τις Όλια Λαζαρίδου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές σε άλλες σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Σαλώμη Αροδίτου, Μαρίνα Πολυμέρη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ :

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Παρασκευή : 21:30
Σάββατο : 21:30
Κυριακή : 20:00
Δευτέρα : 21:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Γενική Είσοδος : 20 €
Φοιτητικό : 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 60 λεπτά