O θαυμαστός Μινωικός κόσμος στη Νέα Υόρκη

06.03.2008
O θαυμαστός Μινωικός κόσμος, «ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης», αναγεννάται από τις 13 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη από το Ιδρυμα Ωνάση, με 281 αρχαία έργα τέχνης να ταξιδεύουν για πρώτη φορά από τα μουσεία της Κρήτης στην Αμερική.
O θαυμαστός Μινωικός κόσμος, «ο πρώτος πολιτισμός της Ευρώπης», αναγεννάται από τις 13 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη από το Ίδρυμα Ωνάση, με 281 αρχαία έργα τέχνης να ταξιδεύουν για πρώτη φορά από τα μουσεία της Κρήτης στην Αμερική.

Η έκθεση έχει τίτλο «Από τη Γη του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη 3000-1100 π.Χ.», γιατί ακόμα κι αν ένας Αμερικανός δεν ξέρει ποιος είναι ο βασιλιάς Μίνωας (ο άνακτας της Κνωσού και της Κρήτης, γιος της Ευρώπης και δίκαιος κριτής των ψυχών στον Αδη), σίγουρα θα ξέρει τι είναι ο Λαβύρινθος, αφού ο τεσσάρων χιλιάδων χρόνων μύθος έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Οταν ο Θησέας ξεκίνησε από την Αθήνα, για να σταματήσει τον ανθρωποφάγο Μινώταυρο να κατασπαράζει κάθε χρόνο επτά Αθηναίους κι επτά Αθηναίες, η κόρη του Μίνωα, Αριάδνη, τον ερωτεύτηκε και τον βοήθησε να σκοτώσει τον Μινώταυρο που ζούσε στον Λαβύρινθο με τον περίφημο μίτο.

«Ποιος είναι ο «μίτος» που οδηγεί στο βάθος της έννοιας Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός;», αναρωτιέται ο κ. Παπαδημητρίου, εξηγώντας παράλληλα τον στόχο πραγματοποίησης της έκθεσης: «Η προβολή του ελληνικού πολιτισμού» και «η ανάγκη να θυμηθούμε τι είναι αυτό που μας ενώνει σε μια εποχή όπου οι πολιτισμοί, οι θρησκείες και οι φυλές αναμειγνύονται ακόμα περισσότερο».

Για να αποκαλυφθεί η πρωτότυπη πολιτισμική έκφραση των Κρητών αρχικά, και των Μυκηναίων αργότερα, σε όλες του τις εκφάνσεις -σύνθετη κοινωνική οργάνωση, θρησκευτική ιδεολογία, δημόσιος και ιδιωτικός βίος, εμπορικές ανταλλαγές και υπερπόντιο εμπόριο, γραφή, τέχνη, τεχνολογία-, η έκθεση διαρθρώνεται θεματικά σε 11 ενότητες από τους αρχαιολόγους Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, Βίλυ Αποστολάκου, Νώτα Δημοπούλου- Ρεθεμιωτάκη, Χρήστο Μπουλώτη, Λευτέρη Πλάτωνα και Γιώργο Ρεθεμιωτάκη.

Η γραφή
Δείγματα της αινιγματικής γραφής των Μινωιτών (χρησιμοποιούσαν την ιερογλυφική, τη Γραμμική Α που δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί και την αναγνώσιμη Γραμμική Β) θα βρούμε στην ενότητα «Γραφές και Μέτρα & Σταθμά» μέσα από πήλινες πινακίδες, κεραμικά σκεύη, σφραγίδες κ.λπ.

Η ενότητα «Θρησκεία και Τελετουργίες» αποκαλύπτει μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της Μινωικής Κρήτης.

Εναν τομέα που οι Μινωίτες μεγαλούργησαν στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει η ενότητα «Ο πολύχρωμος κόσμος των τοιχογραφιών» με δείγματα απεικονίσεων τελετουργικών σκηνών και της κρητικής φύσης.

Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση μέσω DVD που θα περιέχει την ξενάγηση και θα κυκλοφορήσει το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ με τον ίδιο τρόπο μπορούμε θα παρακολουθήσουμε κι άλλες δράσεις του Ιδρύματος, όπως τη σειρά δραματικών αναγνώσεων (οι «Δημηγορίες των Μηλίων» του Θουκυδίδη θα παιχτούν δραματοποιημένες στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις) και τη δραματοποιημένη α ραψωδία της Ιλιάδας -«Μήνις Αχιλλέα»- που αναπαραστάθηκε στο Βερολίνο από Γερμανούς ηθοποιούς.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης (στον αριθμό 645 της Πέμπτης Λεωφόρου) και διαρκεί έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Σοφία Στυλιανού "Ε"