"Η παραστρατημένη" του Verdi

03.04.2008
Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, την όπερα του Giuseppe Verdi La Traviata, παρουσιάζει η Όπερα Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2008 και για πέντε μόνο παραστάσεις, στο Κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον».

Τι: «LA TRAVIATA» του Giuseppe Verdi
Πότε: 5,6,9,11 και 13 Απριλίου 2008, ώρα 20:30
Πού: Κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον»
Προπώληση εισιτηρίων στα εκδοτήρια του Κ.Θ.Β.Ε., τηλ. 2310223785
Εισιτήρια: 30€, 40€, 45€, Φοιτητικό/μαθητικό: 20€, 25€

Και 16 Απριλίου 2008 στον «Χώρο Τεχνών Βεροίας», ώρα 20:30 (Προπώληση εισιτηρίων Χώρου Τεχνών Βέροιας, τηλ. 2331078106).

Ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, την όπερα του Giuseppe Verdi La Traviata, παρουσιάζει η Όπερα Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2008 και για πέντε μόνο παραστάσεις, στο Κινηματοθέατρο «Αριστοτέλειον».

Βασισμένη στο θεατρικό έργο "H κυρία με τις καμέλιες" του Αλέξανδρου Δουμά του νεότερου, η Τραβιάτα (Η παραστρατημένη) είναι έργο ανθρώπινο και διαχρονικό, που εξακολουθεί να προκαλεί αμείωτο ενδιαφέρον και να συγκινεί βαθιά, 155 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά της.

Οι παραστάσεις της Θεσσαλονίκης γίνονται σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Πολιτισμού Δήμου Βεροίας «Χώρος Τεχνών», ο οποίος συμβάλλει στον τομέα της τεχνικής υποστήριξής τους. H ίδια αυτή παράσταση θα φιλοξενηθεί από τον «Χώρο Τεχνών Βεροίας» στην Βέροια στις 16 Απριλίου 2008.

Στη νέα της αυτή παραγωγή, η Όπερα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας, συμπράττοντας με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Έλληνας μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, ενώ σε μία παράσταση θα διευθύνει ο πρωτοεμφανιζόμενος στην Ελλάδα θεσσαλονικιός διευθυντής ορχήστρας Σίμος Ιωαννίδης.

Η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία ανήκει στην νέα Ισπανίδα σκηνοθέτρια, τη Maria - Elena Mexia, η οποία διακρίνεται στο εξωτερικό για εναλλακτικές σκηνοθεσίες όπερας. Την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Steve Almerighi, τη χορογραφία ο Κώστας Γεράρδος, ενώ τις παραστάσεις φωτίζει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Συμμετέχει επίσης η Χορωδία Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Αγγελικής Κρίσιλα.

Στην διανομή της παράστασης συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι λυρικοί τραγουδιστές. Τον ρόλο της Τραβιάτα θα ερμηνεύσει η υψίφωνος Fiorella Burato, φημισμένη για την ερμηνεία του ρόλου αυτού σε πολλά θέατρα του εξωτερικού.

Συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση : Λουκάς Καρυτινός
Β’ Αρχιμουσικός: Σίμος Ιωαννίδης
Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Maria - Elena Mexia
Ενδυματολογική επιμέλεια: Steve Almerighi
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος
Διδασκαλία Χορωδίας Θεσσαλονίκης : Αγγελική Κρίσιλα

Διανομή:
La Traviata: Fiorella Burato
Alfredo Germont: Carlos Silva
Giorgio Germont: Γιάννης Γιαννίσης
Flora Bervoix : Μαρησία Παπαλεξίου
Annina: Χαρούλα Γκλαβοπούλου
Gastone: Δημήτρης Πακσόγλου
Marchese d’ Obigny: Vasco Provenzani
Barone Douphol: Κωνσταντίνος Ντότσικας
Dottor Grenvil: Βασίλης Κωστόπουλος

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Χορωδία Θεσσαλονίκης


Σύνοψη του έργου
Η Βιολέττα, μια Παριζιάνα εταίρα πολυτελείας, και ο Αλφρέντο, ένας άπειρος νεαρός από την επαρχία, ανακαλύπτουν ότι στη ζωή υπάρχει κάτι παραπάνω από τις κοσμικές απολαύσεις. Υπερβαίνοντας κάθε εγωισμό, ερωτεύονται βαθιά ο ένας τον άλλο και εγκαταλείπουν την κοσμική ζωή του Παρισιού. Όμως, οι κοινωνικές συμβάσεις που τους κυνηγούν αποδεικνύονται πολύ ισχυρές. Ο πατέρας του Αλφρέντο, κρυφά από το γιο του, εκλιπαρεί τη Βιολέττα να απαρνηθεί τον έρωτά της, για το καλό της οικογένειάς του. Κι εκείνη δέχεται να προσποιηθεί την αδιάφορη, επιστρέφοντας στο Παρίσι και ξαναρχίζοντας φαινομενικά την πρότερη ζωή της. Μόνο την ώρα που ξεψυχάει, στην αγκαλιά του αγαπημένου της, του ομολογεί την αλήθεια για την ανυστερόβουλη θυσία της. Είναι όμως αργά...