"Αίας" στη Νέα Σκηνή του Εθνικού

14.04.2008
Ο Αίας, το αρχαιότερο από τα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή θα παρουσιάζεται από τις 4 Μαίου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζοντας τον κύκλο της έρευνας για το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο που άνοιξε με την παράσταση του Προμηθέα δεσμώτη λίγους μήνες πριν.
Ο Αίας, το αρχαιότερο από τα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή θα παρουσιάζεται από τις 4 Μαίου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου συνεχίζοντας τον κύκλο της έρευνας για το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο που άνοιξε με την παράσταση του Προμηθέα δεσμώτη λίγους μήνες πριν.

Το έργο
Η τραγωδία του Σοφοκλή, που διδάχτηκε στην Αθήνα ανάμεσα στο 447 και 440 π.Χ., έχει ως θέμα την οργή και τη μανία που καταλαμβάνει τον Αίαντα, όταν δεν του αποδίδονται τα όπλα του Αχιλλέα.

Στο στρατόπεδο των Ελλήνων στην Τροία, μετά το θάνατο του Αχιλλέα, υποψήφιοι να πάρουν τα όπλα του είναι ο Αίας και ο Οδυσσέας. Όταν οι Αχαιοί δίνουν τα όπλα στον Οδυσσέα, ο Αίαντας, σίγουρος πως με νοθεία του πήραν τα όπλα που δικαιωματικά του άξιζαν, παίρνει την απόφαση να εκδικηθεί τους Αχαιούς για την ταπείνωσή του. Καθώς ορμά στο στρατόπεδο, καταλαμβάνεται από μανία, σταλμένη από την θεά Αθηνά και αντί για τους στρατηγούς των Ελλήνων επιτίθεται στα κοπάδια του στρατού. Χωρίς να αντιλαμβάνεται την αποτρόπαια πράξη του, υπερασπίζεται την απόφασή του να τιμωρήσει τη δόλια επιλογή των Αχαιών. Όταν η Αθηνά τον φέρνει ξανά στα λογικά του, ταπεινωμένος και εξευτελισμένος αποζητάει το θάνατο. Μετά το θάνατό του, ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος, αποφασίζουν να ατιμάσουν τον Αίαντα, αφήνοντας τον άταφο. Ο Τεύκρος, αδερφός του Αίαντα, διεκδικεί το σώμα του νεκρού, δίχως να υπολογίζει τις επιπτώσεις της πράξης του. Η λύση τελικά δίνεται με την παρέμβαση του Οδυσσέα...

Η παράσταση
Η παράσταση του Αίαντα ξεκίνησε με αφορμή ένα σεμινάριο με τίτλο «Το αρχαίο δράμα μέσα από το θέατρο σκιών» που έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχαίου Δράματος το 2006. Η πρώτη και μοναδική παράσταση δόθηκε στον «Κρατήρα» το Μάιο του 2006.

Η παράσταση στο Εθνικό Θέατρο δίνει την ευκαιρία στην ομάδα «Δρόμος με δέντρα» να δουλέψει ξανά σε βάθος και με την απόσταση που δίνει ο χρόνος την εκδοχή της για την αρχαία τραγωδία αναδεικνύοντας τη λαϊκότητα της και καθώς δανείζεται μοτίβα και φόρμες από το θέατρο σκιών.

Στην παράσταση ο Αίας -ως εκπρόσωπος του παλαιού ηρωικού κόσμου- εμφανίζεται ως υπερφυσική φιγούρα του θεάτρου σκιών, εμπνευσμένη από τις απεικονίσεις του ήρωα στην αρχαία ελληνική αγγειογραφία. Το θέατρο σκιών αποτελεί το μόνο δείγμα λαϊκού θεάτρου που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα στη χώρα μας και είναι ο σύνδεσμός μας με το ηρωικό θέατρο παλαιότερων εποχών. Μεταφέρει την πνευματικότητα και το μυστήριο του παλαιού κόσμου συνδέοντας μας επιτυχώς με τον μύθο που αποτελεί τη βάση της αρχαίας τραγωδίας.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Σκηνογραφία - μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα - Sine qua non
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Σκούφου
Παίζουν: Μανόλης Μαυροματάκης (Οδυσσέας, αγγελιαφόρος), Δέσποινα Αναστάσογλου (Αθηνά. Χορός), Άθως Δανέλλης (Αίας), Μαρία Κεχαγιόγλου (Τέκμησσα), Γιώργος Φριντζήλας (Τεύκρος, χορός), Δημήτρης Αγαρτζίδης (Μενέλαος, χορός), Τάνια Παπαδοπούλου (Αγαμέμνων, χορός), Θεανώ Μεταξά (Ευρυσάκης, χορός), Χριστίνα Μαξούρη (χορός), Κίκα Γεωργίου (Χορός), Χρήστος Πίτσας (Χορός), Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου (Χορός).