Get Smart

18.06.2008
Αν έχουμε όρεξη να το δούμε από μια, ας πούμε, ιδεολογική σκοπιά, το «Get Smart» (κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς των Μελ Μπρουκς και Μπακ Χένρι) είναι μια κωμωδία λάιτ προπαγάνδας εναρμονισμένη στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων.

Αν έχουμε όρεξη να το δούμε από μια, ας πούμε, ιδεολογική σκοπιά, το «Get Smart» (κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς των Μελ Μπρουκς και Μπακ Χένρι) είναι μια κωμωδία λάιτ προπαγάνδας εναρμονισμένη στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Ο ατζαμής πράκτορας Μάξουελ Σμαρτ του φιλμ δεν είναι η ρετρό αναβίωση μιας φιγούρας των 60s, αλλά ένας σύγχρονος πολέμιος της τρομοκρατίας και των πιο-κακών-από-ποτέ Ρώσων.

Ακόμη παραπέρα, το «Get Smart» είναι η διαφημιστική καμπάνια προώθησης του νέου πολιτικά ορθού ζευγαριού, που είσαι σίγουρος ότι απαγορεύει το κάπνισμα στην κρεβατοκάμαρά του: από τη μία ο γιάπης που κρύβει μέσα του τον άντρα της περιπέτειας (γέλια), από την άλλη η δυναμική γυναίκα-killer που έχει το πάνω χέρι, αλλά πάντα με λογική και ευαισθησία (τα γέλια παγώνουν). Ποτέ πριν ένα κωμικό ζευγάρι δεν ήταν τόσο απενοχοποιημένα ανέραστο, όσο ο πράκτορας 86 και η πράκτορας 99 της μυστικής υπηρεσίας CONTROL. Και ποτέ πριν το χιούμορ δεν κρατούσε τόση απόσταση ασφαλείας από το χάος, τον κανιβαλισμό και το ίδιο το χιούμορ, όσο στα μαύρα χρόνια της αμερικάνικης κωμωδίας. Που επιτρέπει πια το γέλιο μόνο σε εφήβους και παλιμπαιδίζοντες, με την ευγενική συγκατάθεση ακόμα και ενός Μελ Μπρουκς.

Κωνσταντίνος Σαμαράς