Στις Παρυφές

07.09.2011
Παίρνοντας τους δρόμους, η Ματίλντα έχει 24 ώρες για να διορθώσει ή να καταστρέψει τα πάντα. Εξαρτάται από την οπτική γωνία που το βλέπει κανείς. Παγιδευμένη σε μία 5ετή φυλάκιση, για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει κι έχοντας περάσει ήδη δύο χρόνια στη φυλακή, η Ματίλντα δεν έχει σκοπό να περάσει άλλο χρόνο από τη ζωή της εκεί μέσα.

Υιοθετώντας τις ανεπίσημες αλλά προφανείς ομοιότητες με τις άλλες ταινίες του ρουμάνικου σινεμά που γύρισαν τα φεστιβάλ του κόσμου, το «Στις Παρυφές» έρχεται να επιβεβαιώσει την άνοδο της κινηματογραφικής σκηνής της χώρας και να προστεθεί στις φεστιβαλικές επιτυχίες.

Η κεντρική ηρωίδα, της οποίας μια εφιαλτική, χωρίς ανάσα μέρα βρίσκεται στο επίκεντρο, είναι ένας χαρακτήρας που συμπαθείς δύσκολα αλλά ακολουθείς με ενδιαφέρον ως το τέλος, κυρίως χάρη στα ελάχιστα στοιχεία που έχουμε για το αινιγματικό της παρελθόν και την ατσαλένια αποφασιστικότητα που δείχνει κατά τη διάρκεια της αποστολής της. Μοιάζει καταδικασμένη να κάνει πάντα τις λανθασμένες επιλογές στην ζωή της, και αυτό εφοδιάζει την ταινία με μπόλικη ένταση και δράμα.

Παρόλο που όλα τα μέρη της ταινίας δεν είναι ίσα και μερικές φορές δοκιμάζουν τα όρια του πιστευτού, ο σκηνοθέτης Μπογκντάν Τζορτζ Απέτρι χειρίζεται με επιτυχία τα οπτικό μέρος και η πρωταγωνίστρια Άνα Ουλαρου το κεντρικό ρόλο, και μαζί πετυχαίνουν μερικές ιδιαίτερα πετυχημένες (συχνά χωρίς διάλογο) στιγμές, με αποκορύφωμα το δυνατό, αξέχαστο φινάλε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ