Ο Γιος του Άη Βασίλη

28.11.2011
Ο Άρθουρ δεν είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, καθώς ο πατέρας του δεν είναι άλλος από τον… Αϊ Βασίλη αυτοπροσώπως. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν ολοταχώς, ο Άρθουρ κάνει ό,τι μπορεί για να φανεί χρήσιμος στην καλά κρυμμένη κάπου στο Βόρειο Πόλο υπερσύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση, όπου οι πάντες δουλεύουν πυρετωδώς, προκειμένου να ετοιμάσουν εγκαίρως τα παιχνίδια που θα μοιραστούν στα παιδιά όλου του κόσμου. Όμως, όταν από λάθος υπολογισμούς ένα κοριτσάκι κινδυνεύει να μείνει χωρίς δώρο, ο αδέξιος μα εξαιρετικά φιλότιμος Άρθουρ θα ξεκινήσει μια τρελή κούρσα με το χρόνο, προκειμένου να δώσει τη λύση, προτού ξημερώσουν τα φετινά Χριστούγεννα!

Φανταστείτε αντί του «κλασικού» Αϊ-Βασίλη που ταξιδεύει με το έλκηθρο και τους ταράνδους του, έναν βαριεστημένο από τα χρόνια της δουλειάς Αγιο να πραγματοποιεί το ντιλίβερι των παιχνιδιών σε hi-tech στυλ: με ένα... γιγάντιο διαστημόπλοιο στο οποίο διοικητής είναι ο μεγαλύτερος γιος του. Κι όμως, παρ' όλο που τα ξωτικά κατεβαίνουν στα σπίτια σαν κομάντο της «Επικίνδυνης αποστολής» και ο Αϊ-Βασίλης γυρίζει στον Βόρειο Πόλο με δόξα και τιμή, ένα ποδήλατο έχει παραπέσει, χωρίς να παραδοθεί.

Η ιστορία, λοιπόν, θέλει τον Αρθουρ, τον αδέξιο δευτερότοκο γιο του τελευταίου, να συνειδητοποιεί, με μοναδικό σύμμαχο τον παππού του, ότι πρέπει πάση θυσία να βρει τρόπο για να είναι το δώρο έγκαιρα στον παραλήπτη του?

Μπορεί οι πλαστελίνες της Aardman («Οι κότες το 'σκασαν», «Γουάλας και Γκρόμιτ στον τεράστιο λαχανόκηπο») να έχουν αντικατασταθεί από τα εξαιρετικά ψηφιακά εφέ της Sony σε αυτήν τη συνεργασία των δύο σε 3D φορμά, ωστόσο το ασυμβίβαστο πνεύμα της βρετανικής εταιρείας είναι ολοζώντανο με το πανέξυπνο, σαρκαστικό χιούμορ των σεναριογράφων Πίτερ Μπέιναμ και Σάρα Σμιθ να βάζει την παλαβιάρικη σφραγίδα του. Τι να ξεχωρίσει κανείς; Τον ευφάνταστο πολυχώρο του ιπτάμενου δίσκου, την ξεκαρδιστική σεκάνς της χριστουγεννιάτικης εισβολής στα σπίτια ή την πωρωμένη με τα αμπαλάζ μικροσκοπική Μπραϊόνι που φτιάχνει δώρα στο δευτερόλεπτο;

Ολα τους ευρήματα βαλμένα στο κόνσεπτ μιας πρωτότυπης, περιπετειώδους (με ρυθμούς αστραπιαίους στη δράση) χριστουγεννιάτικης ιστορίας που ειρωνεύεται το κινηματογραφικό στερεότυπο του ντυμένου στα κόκκινα αγίου για να ζεστάνει με την τρέλα και τη θαλπωρή της προβληματικούς οικογενειακούς δεσμούς και παιδικές ανησυχίες. Από τα ωραιότερα -στην ψυχή και την εικόνα τους- καρτούν της χρονιάς.

Ρόμπυ Εκσιέλ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ