Και Ο Θεός...Έπλασε Τη Γυναίκα

20.08.2012
Η ταινία που έπλασε το μύθο της Μπε-Μπε και έκανε το προκλητικό κοριτσόπουλο σύμβολο του σεξ και άπιαστο όνειρο κάθε παντρεμένου.

Η Ζυλιέτ Αρντί είναι μια νεαρή ανέμελη κοπέλα στο απόγειο της ομορφιάς της. Οι τρόποι της σκανδαλίζουν τη μικρή επαρχιακή πόλη όπου ζει υιοθετημένη. Μαθαίνει τυχαία ότι ο Αντουάν, ο άντρας που αγαπά, την βλέπει σαν μια περαστική περιπέτεια αλλά είναι έτοιμη να τον ακολουθήσει στην πόλη. Εκείνος την αγνοεί και λίγο αργότερα υπό την απειλή της θετής της μητέρας, ότι θα την στείλει πίσω στο ορφανοτροφείο, παντρεύεται τον μικρότερο αδερφό του Αντουάν, Μισέλ. Το νεαρό ζευγάρι θα γνωρίσει για λίγο την ευτυχία αλλά όταν ο Αντουάν επιστρέφει στο πατρικό σπίτι η κατάσταση θα παρεκτραπεί...

Χωρίς η ίδια η ταινία να αξίζει ακριβώς τη θέση της ανάμεσα στις πιο περιβόητες ταινίες όλων των εποχών, η εκρηκτική και μόνο παρουσία της Μπριζίτ Μπαρντό αρκεί για να της εξασφαλίσει αυτή τη θέση. Είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο αχαλίνωτος αισθησιασμός της και η χαρακτηριστική μίξη του σεξ απίλ με τη νεανική, απενεχοποιημένη αθωότητα της Μπαρντό βρήκαν τον ιδανικό ρόλο για να εκφραστούν. Αποτέλεσμα η «μπαρντολατρεία», που απλώθηκε σε όλον τον κόσμο σαν επιδημία και βοήθησε ριζικά στην απενεχοποίηση σεξουαλικών εικόνων και την σταδιακή μείωση του πουριτανισμού, όπως τον είχε υπαγορεύσει ο αυστηρός κώδικας λογοκρισίας των ΗΠΑ.

Το ξανθό κορίτσι με τα ξιπόλητα πόδια και το στενό τζιν έγινε πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες, που αντέγραψαν το χτένισμα, το βάδισμα, το μακιγιάζ της σ' όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Γοήτευσε ακόμα τους διανοούμενους της εποχής και έγινε το πιο πολύτιμο εξαγώγιμο προϊόν της Γαλλίας: στην Αμερική οι προβολές της ταινίας συγκέντρωσαν 4 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμούσε με την πώληση 2.500 αυτοκινήτων! Η απελευθέρωση αυτή του ερωτικού ενστίκτου και η αποσκίρτηση από την απαγορευμένη ηθική είναι και η παρακαταθήκη που αφήνει η Μπαρντό στο σινεμά.