Το Μερίδιο των Αγγέλων

07.12.2012
Ο Κεν Λόουτς κι αν εγέρασε, δεν χάνει το άγγιγμά του. Αυτή τη φορά επιστρέφει με μια γλυκιά κομεντί, αρωματισμένη με τους γνωστούς πολιτικούς και κοινωνικούς προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη φιλμογραφία του.

H Γλασκώβη είναι για μια ακόμη φορά το μέρος που εκτυλίσσεται η ιστορία του Κεν Λόουτς και ο Ρόμπι (Πολ Μπράνιγκαν) είναι ο νεαρός πρωταγωνιστής που οι συνθήκες έχουν ωθήσει στο περιθώριο - ωστόσο αυτός διεκδικεί τον έλεγχο της ζωής του. Η γνώριμη φόρμουλα του Κεν Λόουτς μπαίνει σε λειτουργία, και το τουίστ της ιστορίας περιλαμβάνει μια περιήγηση στον άγνωστο κόσμο του ουΐσκι.

Οταν ο Ρόμπι γίνεται πατέρας, αποφασίζει να μπει στον ίσιο δρόμο. Τι κι αν είναι άνεργος, πάμφτωχος και καταδικασμένος σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας; Θα βρει διέξοδο από τον βούρκο της καθημερινότητας μέσα από ένα νεοαποκαλυφθέν σε εκείνον ταλέντο: μπορεί να διακρίνει την υφή και τα αρώματα του ουίσκι καλύτερα από κάθε άλλον - και αρχίζει λοιπόν να αναρωτιέται πώς μπορεί όμως να βγάλει τον επιούσιο αξιοποιώντας το χάρισμά του.

Παρά τα 76 του χρόνια, ο Λόουτς διαθέτει ακόμη τη σπιρτόζικη ενέργεια που χρειάζεται το γεμάτο χιούμορ σενάριο του Πολ Λάφερτι για να απογειωθεί. Το πιο σημαντικό του επίτευγμα όμως είναι ότι παρά την ανάλαφρη αύρα της ιστορίας, η ταινία δεν χάνει ποτέ το βάρος της - ούτε τον πολιτικό προσανατολισμό της.

Οι ήρωες του Λόουτς ανήκουν σε μια εργατική τάξη που παλεύει για τα αυτονόητα, ενώ είναι δέσμια της κοινωνικής συνθήκης - αλλά δεν παραιτείται. Ακόμη κι αν «το έχουμε δει το έργο» (ειδικά από αυτό τον σκηνοθέτη), η εκτέλεση είναι τόσο γλυκιά και η πρόθεση τόσο επώδυνα επίκαιρη που αξίζουν το εισιτήριό σας.