Εντιμότατοι Απατεώνες

12.12.2012
Επιστροφή των Κοέν στη μέινστριμ κωμωδία, με ένα καστ αξιώσεων και ορισμένες αστείες σκηνές αλλά καμία έμπνευση. Δύσκολα αναγνωρίζεις εδώ το ιδιόμορφο στίγμα των Αμερικανών δημιουργών.

Οι αδελφοί Κοέν διασκευάζουν ελεύθερα την "Κλέφτρα" (1967) του Ρόναλντ Νιμ και ο Μάικλ Χόφμαν σκηνοθετεί την ιστορία ενός Αγγλου εκτιμητή έργων τέχνης, που θέλει να εκδικηθεί το άξεστο και προσβλητικό αφεντικό του, πάμπλουτο μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, οργανώνοντας μια εις βάρος του απάτη με την αγοραπωλησία ενός ψεύτικου πίνακα του Μονέ.

Αμερικανική παραγωγή, γυρισμένη στο Λονδίνο, η επιστροφή των Κοέν στο μέινστριμ σινεμά είναι μια φαρσοκωμωδία, που φέρει κάποια στοιχεία από την κατά κανόνα επικεντρωμένη στην ανθρώπινη ματαιοδοξία και βλακεία θεματική τους, αλλά με ελάχιστη πρωτοτυπία και μετρημένες αστείες στιγμές.

Η ανύπαρκτη χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και η αμηχανία πρυτανεύουν εδώ, το ίδιο και τα στερεότυπα, είτε αυτά σχετίζονται με τους κανόνες τους σλάπστικ, είτε με ρατσιστικά αστεία από το χρονοντούλαπο των χολιγουντιανών κωμωδιών.