Pacific Rim

26.01.2013
Όταν λεγεώνες τρομακτικών πλασμάτων ? γνωστά ως Καϊτζού - αρχίζουν να εφορμούν από την θάλασσα, ξεκινά ένας πόλεμος που θα στοιχίσει εκατομμύρια ζωές και θα εξαντλήσει τους πόρους της ανθρωπότητας. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι άνθρωποι στις επιθέσεις των γιγαντιαίων Καϊτζού, κατασκεύασαν ένα ειδικό όπλο: ογκώδη ρομπότ ? τα Τζάγκερ - τα οποία ελέγχονται ταυτόχρονα από δύο πιλότους των οποίων οι εγκέφαλοι είναι συνδεδεμένοι με μία γέφυρα νευρώνων. Όμως, ακόμα και τα Τζάγκερ αποδεικνύονται λίγα μπροστά στη μήνη των καϊτζού. Λίγο πριν την οριστική ήττα, οι δυνάμεις που προασπίζονται το ανθρώπινο είδος, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν σε δύο μάλλον απίθανους ήρωες - έναν ξεπεσμένο πρώην πιλότο (Τσάρλι Χάναμ) και έναν άπειρο δόκιμο (Ρίνκο Κικούσι). Οι δυο τους θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πλοηγήσουν ένα θρυλικό και φαινομενικά ξεπερασμένο Τζάγκερ από το παρελθόν. Αυτοί οι δύο θα κληθούν να προστατέψουν την ανθρωπότητα, καθώς είναι η τελευταία της ελπίδα πριν την αποκάλυψη.

Στο μέλλον, καθώς ένας ανελέητος πόλεμος μαίνεται ανάμεσα σε γιγάντια εξωγήινα τέρατα και την ανθρωπότητα, που - προκειμένου να τα αντιμετωπίσει - έχει εκσυγχρονίσει την τεχνολογία της στο επίπεδο γιγάντιων πυρηνοκίνητων ρομπότ (Τζάγκερ), τα οποία χειρίζονται ειδικά εκπαιδευμένοι στρατιώτες συνδεδεμένοι με τα μηχανήματα διά της... νευρολογικής οδού, ένας πρώην πιλότος του αμερικανικού στρατού επιστρέφει στην ενεργό δράση λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του αδελφού του.

Ο ίδιος καλείται σε μια στρατιωτική βάση έξω από το Τόκιο να χειριστεί ξανά ένα παλιάς τεχνολογίας ρομπότ, το μόνο κατάλληλο, όπως πιστεύει η ομάδα των επιστημόνων και των στρατιωτικών, για να αντιμετωπίσει τα ερπετοειδή εξωγήινα τέρατα (Καϊτζού) που κοντεύουν να αποτελειώσουν την ανθρωπότητα, βγαίνοντας στην επιφάνεια του Ειρηνικού από μια τρίτη διάσταση μέσα από ρήγμα στον πυθμένα του...

Δύσκολο να αφηγηθείς το στόρι του «Pacific Rim» σε έναν ενήλικο μιας κάποιας ηλικίας χωρίς αυτός να γυρίσει να σε κοιτάξει με απορία για τα μύρια εξωπραγματικά και μάλλον παιδαριώδη - σε πρώτο άκουσμα - που διηγείσαι.

Κι όμως, το μπλοκμπάστερ του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, προσωπική του σύλληψη και δημιουργία, είναι, κατά την άποψή μας, το πιο τίμιο της θερινής σεζόν, η οποία πλέον ολοκληρώνεται.

Μια κατασκευή τόσο ογκώδης, εκκωφαντική, θεαματική, άρτια στα 3D εφέ της (καλό είναι να τη δει κανείς σε μια κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα) και εντέλει τελειομανής στη σκηνογραφία της που ξεπερνά κάθε προηγούμενο στο είδος των «ταινιών τεράτων», λες και ο Μεξικανός σκηνοθέτης του «Λαβύρινθου του Πάνα» και της σειράς «Hellboy» βάλθηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του και όλα τα χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ μαζί.

Με οδηγό τις παιδικές του εμμονές - τα τέρατα της ιαπωνικής μυθολογίας, με τον Γκοτζίλα να πρωτοστατεί - συν λοιπές προσμίξεις από την ποπ κουλτούρα των βιντεογκέιμ και τα μοδάτα ρομπότ Transformers, έφτιαξε μια υπερπαραγωγή μεγατόνων για το κοινό των πολυσινεμά.

Προς τιμήν του, το αποτέλεσμα είναι απολαυστικά διασκεδαστικό μετά... ποπ κορν, ακόμη κι αν δεν ανήκεις ως θεατής στις νεαρές ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το φιλμ, ακόμη κι αν δεν είσαι του αγορίστικου φιλμικού σύμπαντος, οι... ταρατατζούμ διάλογοι μοιάζουν κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του πιο ευτελούς b-movie. Το τεράστιο αυτό κινηματογραφικό κατασκεύασμα προσφέρει ακριβώς αυτό που διαφημίζει: τερατομαχίες και υπερθέαμα μέχρι εξάντλησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ