Attractive Illusion

16.03.2013
Τη σκοτεινή πλευρά των Νιγηριανών μεταναστών στην Αθήνα φωτίζει ο Πέτρος Σεβαστίκογλου στο σπαρακτικό «Attractive Illusion» που έκανε την πανελλήνια πρεμιέρα του στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE.

Το «Attractive Illusion» δείχνει αυτό που κανείς δεν θέλει να δει. Την αλήθεια. Δεν είναι ούτε ρεπορτάζ (από αυτά που αναδεικνύουν τη φτώχεια και τις διώξεις που υπομένουν οι ξένοι μετανάστες στην Ελλάδα) ούτε βέβαια προσπαθεί να προτείνει καμία πρωτότυπη λύση (από αυτές που ξεχειλίζουν σε κάθε πολιτικό γραφείο που σέβεται τον εαυτό του και όχι τους πολίτες και την ιστορία).

Το «Attractive Illusion» είναι φιξιόν που όμως βασίζεται σε αληθινές ιστορίες αληθινών μεταναστών - Νιγηριανών για την ακρίβεια. Οι ίδιοι - ερασιτέχνες ή πρώην ηθοποιοί στις πατρίδες τους - παίζουν στην ταινία με την αφοπλιστική τους ειλικρίνεια.

Το «Attractive Illusion», η τρίτη μεγάλου μήκους του Πέτρου Σεβαστίκογλου («Άνεμος στη Πόλη», «Τρεις στιγμές») είναι απλή και σκληρή. Γυρίστηκε μέσα σε δεκαπέντε ημέρες με ευτελή υλικά: μια κάμερα και πολύ αυτοσχεδιασμό.

Μια βάρκα φορτωμένη Νιγηριανούς. Στριμωγμένοι πάνω της οι άνθρωποι, στοιβαγμένα και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Ακολουθώντας τέσσερις Νιγηριανούς - δύο άντρες και δύο γυναίκες - στην Αθήνα: πουλάνε CD και τους παίρνουν στο κατόπι οι αστυνομικοί, μπλέκουν με τον υπόκοσμο και τις δικές του μαφίες, οι γυναίκες τους βασανίζονται για δέκα ευρώ πάνω από ένα τηγάνι με ψάρια σε βρώμικες κουζίνες, βγαίνουν στο πεζοδρόμιο με τους νταβατζήδες να ξεπουλάνε τη ζωή και το κορμί τους, ερωτεύονται, αγωνίζονται... Οι ζωές των τεσσάρων Νιγηριανών, οι οποίοι ήταν συνταξιδιώτες σε μια βάρκα για το άγνωστο, διασταυρώνονται.

Δεν είναι μόνο το θέμα της ταινίας συναρπαστικό, συναρπαστικοί (και χειροπιαστοί) είναι και οι ήρωες της- με σάρκα και οστά εκτεθειμένοι στην οθόνη. Οι μετανάστες της διπλανής πόρτας είναι το αθέατο και μισητό ντεκόρ μιας μισητής πόλης. Είναι όμως και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών συγκλονιστικές. Χωρίς να είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, κουβαλάνε την αλήθεια της ζωής τους και η κάμερα είναι εκεί και κυνηγάει την κάθε μικρή στιγμή τους. Το «Attractive Illusion» δεν είναι ντοκιμαντέρ, αλλά μοιάζει με ντοκιμαντέρ διότι ακολουθεί τη αληθινή ζωή των αληθινών ηρώων του. Διαθέτει νατουραλιστική χάρη, δεν χαρίζεται σε κανένα και σε καθηλώνει. Το «Attractive Illusion» είναι μια ταινία που μας αφορά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ