Non Stop

27.12.2013
Συνεχίζοντας την αναπάντεχη στροφή της καριέρας του ως ώριμος action star, ο Λίαμ Νίσον προσθέτει στη φιλμογραφία του ακόμη έναν σκοτεινό, σκληρό και σκυθρωπό ήρωα με θανάσιμα προσόντα και την ικανότητα να αντιμετωπίζει προκλήσεις πολύ μεγαλύτερες από τον ίδιο, σε αυτό το απόλυτα ικανοποιητικό, αν και όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο ή εξαιρετικό, θρίλερ.

Κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης, ο Μπιλ Μαρκς, υπεύθυνος ασφαλείας ενός αεροπλάνου λαμβάνει απειλητικά μηνύματα, που προειδοποιούν ότι κάποιος θα αρχίσει να σκοτώνει έναν-έναν τους επιβάτες, αν δεν μεταφερθεί ένα ιλιγγιώδες ποσό σε έναν συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Όταν αυτός ο κάποιος χτυπήσει για πρώτη φορά, ο Μαρκς θα αναλάβει δράση, αν και σύντομα θα πρέπει να αποδείξει και ο ίδιος την αθωότητά του, όταν όλες οι ενδείξεις στρέφονται εναντίον του...

Κλείνοντας σχεδόν όλη τη δράση στους περιορισμένους χώρους ενός αεροπλάνου σαν μία μοντέρνα εκδοχή ιστορίας της Αγκάθα Κρίστι, η ταινία αβίαστα αποκτά ένταση και σασπένς, που κάπως υπονομεύονται από το ολοένα και πιο αδύναμο σενάριο αλλά ποτέ δεν εξαφανίζονται πλήρως, κυρίως χάρη στις γοργές εξελίξεις, το σωστό ρυθμό και την αποτελεσματικότατη κινηματογράφηση της δράσης από τον σκηνοθέτη Χάουμε Κολέτ-Σέρα («Unknown», «House of Wax»).

Ο Λίαμ Νίσον έχει ήδη παίξει παρόμοιους ρόλους σε αρκετές (σερί) ταινίες αλλά είναι ένας ρόλος που του πάει, και λογικά. Μπορεί να έχει ένα αξιόλογο καστ δεύτερων ρόλων πλάι του, αλλά είναι εκείνος που κουβαλά την ταινία στους κουρασμένους και κυνικούς ώμους του, και το κάνει με άνεση, ακόμη και όταν το τελευταίο μισάωρο φλερτάρει με την καταστροφή εξαιτίας των πάμπολλων απιθανοτήτων και των βαρύγδουπων αποκαλύψεων.