Αθηνά, εκ του Μηδενός

17.01.2014
Ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την χειροποίητη κατασκευή ενός παραδοσιακού ελληνικού ιστιοπλοϊκού σκάφους από μια ομάδα ανθρώπων και, εκτός από το άρτιο σκαρί της «Αθηνάς», καταφέρνει να συνθέσει και μια στάση ζωής, τοποθετώντας ένα καίριο πολιτικό σχόλιο πάνω στην πολιτισμική παρακμή των καιρών μας.

Χρειάστηκε τρία χρόνια να γυριστεί και ολοκληρώθηκε μετά από διαφόρων ειδών δυσκολίες. Παρόλα αυτά, το ντοκιμαντέρ «Αθηνά, εκ του μηδενός», μια συνεργασία του αρχιτέκτονα και παραγωγού Κώστα Γουζέλη με τον σκηνοθέτη Φοίβο Κοντογιάννη, συναντάει από αυτή την εβδομάδα το κοινό της Αθήνας στον κινηματογράφο Τριανόν.

Το φιλμ ακολουθεί κυριολεκτικά από το σημείο μηδέν την κατασκευή ενός καϊκιού στο νησί της Αίγινας: από την στιγμή που ένας κορμός ακακίας κόβεται για να αποτελέσει την πρώτη ύλη για την ναυπήγησή του, μέχρι και το πρώτο άνοιγμα του ιστιοφόρου στο πέλαγος, η κάμερα είναι εκεί για να καταγράψει κάθε πτυχή της διαδικασίας.

Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στον έμπειρο τεχνίτη, ναυπηγό και άνθρωπο της θάλασσας, Νίκο Δαρουκάκη, και στο όραμά του για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου πιστού στα πρότυπα της ναυτικής παράδοσης της χώρας μας.

Χειροποίητη και φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο και με ιστία ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά από κινητήρα, στην «Αθηνά» αντικατοπτρίζεται η επιθυμία των δημιουργών της για μια επαναπροσέγγιση της σχέσης του ανθρώπου με τον αέρα και την θάλασσα χωρίς την μεσολάβηση οποιασδήποτε μηχανής ή καυσίμου. Σε μια εποχή όπου λόγω της υπεραλίευσης, χιλιάδες ψαροκάικα καταστρέφονται μπροστά στους ιδιοκτήτες τους, μια ομάδα ταλαντούχων και ιδιαίτερων ανθρώπων πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα για να ολοκληρώσει ένα έργο που αποδεικνύει πως η αγάπη και το μεράκι μπορούν να δώσουν ψυχή ακόμη και στην ύλη.

Εκτός όμως από την διαδικασία της παραγωγής, το ντοκιμαντέρ προσπαθεί επίσης να ανιχνεύσει και το πώς ο μύθος, οι συμβολισμοί και φυσικά οι προσωπικότητες των δημιουργών συνδιαλέγονται, συνθέτοντας τελικά εκτός από το άρτιο σκαρί της «Αθηνάς» και μια στάση ζωής που τοποθετεί ένα καίριο πολιτικό σχόλιο πάνω στην πολιτισμική παρακμή των καιρών μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ