Gabriel Yared - Retrospective (NAIVE/SONYBMG)

26.02.2009
59 ετών σήμερα ο Γκαμπριέλ Γιαρέντ είναι πολλά παραπάνω από «εκείνος ο συνθέτης με το περίεργο όνομα που έχει γράψει το Betty Βlue» ή «ο Λιβανέζος που πήρε Οσκαρ για τον Αγγλο Ασθενή».

Από τον Σπήλιο Λαμπρόπουλο

59 ετών σήμερα ο Γκαμπριέλ Γιαρέντ είναι πολλά παραπάνω από «εκείνος ο συνθέτης με το περίεργο όνομα που έχει γράψει το Betty Βlue» ή «ο Λιβανέζος που πήρε Οσκαρ για τον Αγγλο Ασθενή».

Παρ όλο που ήδη από το 1980 (όταν τον επέλεξε ο Ζαν Λικ Γκοντάρ για το «Slow Μotion»), είχε χαιρετισθεί ως ένας από τους πλέον φερέλπιδες συνθέτες της γενιάς του, το βιογραφικό του εμπλουτίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν. Εχει υπογράψει τη μουσική ταινιών που ίσως το σινεφίλ κοινό δεν έτυχε να συνδέσει με το όνομά του: «Η Πόλη Των Αγγέλων»,«Μessage In Α Βottle», «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ», «Αzur & Αsmar», «Οι Ζωές Των Αλλων», «Ο Εραστής»,«Χορεύετε;» και πολλές άλλες, αρκετές μέτριες, αλλά πάντοτε με ενδιαφέρουσες παρτιτούρες.

Συνεργάστηκε με τον Ζαν Ζακ Ανό, τον Κώστα Γαβρά, τον Αντονι Μινγκέλα («ο μόνος που καταλαβαίνει και σέβεται το όραμά μου», έχει δηλώσει ο ίδιος) αλλά και με τη Σινέντ Ο Κόνορ και τους Underworld (στο «Βreaking & Εntering»). Λίγο πριν τα εξηκοστά του γενέθλια, η έγκριτη γαλλική εταιρεία Naive, γνωστή για τον καλαίσθητο πλουραλισμό της (από Πέρι Μπλέικ και Κάρλα Μπρούνι μέχρι Moriarty και κλασική μουσική), μας κάνει δώρο την πρώτη διπλή ανθολογία στην 30χρονη καριέρα του ταλαντούχου κυρίου Γιαρέντ.

Απουσιάζουν αποσπάσματα από κάποιες δουλειές του, βέβαια, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να δοθούν δικαιώματα για τις ηχογραφήσεις του από όλες τις εταιρείες που έχουν εκδώσει έργα του (με σημαντικότερη έλλειψη το αριστούργημα που είχε συνθέσει για το «Ρossession»του Νιλ Λα Μπιούτ).

Εστω κι έτσι όμως, μιλάμε για 58 σταχυολογημένα κομμάτια που έχουν τη μοναδική ικανότητα να σας θυμίζουν τις εικόνες που κλήθηκαν κάποτε να συνοδεύσουν ηχητικά, αλλά την ίδια στιγμή να στείλουν τη σκέψη σας ένα πολύ μακρινό ταξίδι. Σε δικές σας εικόνες, που ζήσατε ή σκοπεύετε να ζήσετε. Απαξ και βρήκατε το δύσκολο (τη μουσική επένδυση), δεν έχετε λόγο να το αναβάλλετε. Ξέρετε πόσοι σκηνοθέτες θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση σας;